Ukrayna savaşıyla birlikte ABD ve AB ülkelerinin Rusya üzerindeki yaptırımları nedeniyle son günlerde Rusya’ya ihracat yapan firmaların sıkıntısı arttı. Rusya'ya 2023 yılında 9 milyar 423 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmişti. Ocak başından beri Türk firmalarının Dolar, Ruble, TL ya da herhangi bir para birimi cinsinden ödeme alamamakta olduğunu ifade eden İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz, ihracatçı firmaların tahsilat alamadıkları durumda Rusya'ya ihracatın tamamen durabileceği ve firmaların da iflasın eşiğine gelebileceğine dikkati çekti. 


İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz, şu ifadeleri kullandı: 
“Ukrayna savaşıyla birlikte ABD ve AB ülkelerinin Rusya üzerindeki yaptırımları, Rusya'ya ihracat yapan Türk firmalarında tahsilat krizine yol açmakta olup Ocak başından beri Türk firmaları Dolar, Ruble, TL ya da herhangi bir para birimi cinsinden ödeme alamamaktadır.
Ödemeleri reddedilen firmalar bankalardan net bir bilgi alamamaktadır. Durumun devamı halinde Rusya'ya ihracatın tamamen durması, Rusya'nın taleplerini başka ülkelere yönlendirmesi, tahsilat güçlükleri yaşayan firmaların finansal bakımdan zorluklar yaşaması hatta iflasın eşiğine gelmesi kaçınılmazdır.


İvedilikle çözüm bekliyoruz

Konuya ilişkin olarak Ticaret Bakanlığı tahsilat yapamayan firmaların taleplerini toplamaya çalışmaktadır ancak firmaların içinde bulunduğu zorluklar artarak devam etmektedir.
Türk üreticilerinin yaşadığı mağduriyetlerin bir an önce sonlandırılabilmesi amacıyla İZSİAD olarak Ticaret Bakanlığı'nın ivedilikle bir çözüm geliştirmesini beklemekteyiz.”

9,4 milyar dolarlık ihracat tehlike altında

2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası ABD ve AB, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını sertleştirirken, Türkiye ile Rusya arasında ticaret artarak sürdü.  
Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 2023 yılında yüzde 23,2 artarak, 2022’deki 7 milyar 647 milyon dolar seviyesinden, 9 milyar 423 milyon dolara yükseldi. Rusya’dan para transferlerinin son dönemde giderek zorlaştığı ve bu nedenle de ihracatın durma noktasına geldiği ifade ediliyor. Rusya’ya otomotiv, tekstil, kimya, ayakkabı, yaş sebze meyve gibi sektörler ağırlıklı olarak ihracat gerçekleştiriyor. Bu firmaların büyük sıkıntı içinde olduğu ifade ediliyor. 
Özellikle ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken’ın son Ankara ziyaretinin ardından birçok bankanın Rusya’dan transferleri geri gönderdiği de gelen bilgiler arasında.

Editör: Esra Seyirden