Kredi faiz oranlarının fazlasıyla artması,  kredi kartı taksitlerinin sınırlandırılmasından sonra bazı bankalar da ticari kredi kartlarında günlük ve aylık kullanım limitlerini düşürdü. Finansmana ulaşmanın neredeyse imkansız hale geldiği, ticari kredi faiz oranının yüzde altmış seviyelerine çıktığı bir dönemde, kredi kartları limitlerine gelen kısıtlamalar da iş dünyasında endişeye neden oldu. 
İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz, dernek üyelerinden, bazı banka yetkililerinden ve piyasadan ticari kredi kartlarının limitleri kadar kullandırılmadığı yönünde bilgiler aldıklarını söyledi. Bankalara çağrı yapan Cengiz, “Ticari kartların kullanım limitlerini düşürmeyin, firmaları iş yapamaz hale getirmeyin” dedi. 

Bankalara limitlere dokunmayın çağrısı

Ticari kredi kartlarında müşterilerini bilgilendiren bazı bankaların müşterilerin yüksek kredi kartı limitlerine rağmen günlük 500.000 TL ve aylık  1 Milyon TL ile sınırlandırdığını vurgulayan Cengiz, finansmana ulaşamayan firmaların, ticari kredi kartları ile işlerini yürüttüğüne işaret ederek, bu hamle ile bu imkanın da ellerinden alındığını kaydetti. Bankalara ticari kart limitlerini düşürmemelerini tavsiye ettiklerini açıklayan Cengiz şöyle konuştu:

“Hükümetin enflasyonu düşürme çabalarını takdir ediyoruz. Bu nedenle faizlerin yükseltilmesine de ses çıkarmıyoruz. Yüksek faiz nedeniyle artık kredi kullanamaz hale geldik. Bir çok iş insanı ticari kredi kartları ile işlerini çevirmeye çalışırken, bir de limitlerin sınırlandırılması ile iyice iş yapamaz hale geleceğiz. Bazı bankaların aylık limiti 1 milyon ile sınırlandırdığı belirtiliyor. Bankalara limitlerimizi kullanmamıza izin verin çağrısında bulunuyoruz. Piyasaları gözetmeden alınan bu kararlar bir çok işyerinin kapanmasına, binlerce kişinin işsiz kalmasına neden olacaktır. Bu talihsiz karar mutlaka gözden geçirilmeli, hükümet bu konuya acilen müdahale etmelidir.”

Editör: Esra Seyirden