Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) mart ayı olağan ikinci meclis oturumu İzBB Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti. Toplantıda önemli kararlar alınırken kentsel dönüşüm özelinde tartışmalar da yaşandı.

Ulaşım kararları

Ramazan Bayramı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (21-23 Nisan 2023), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü,19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Kurban Bayramı (28 Haziran- 1 Temmuz 2023), 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı tarafından karar alınması halinde İzBB’ye bağlı toplu ulaşım araçlarında; havalimanı, baykuş, Bilet 35, kontörlü ulaşım kartları ile oto tahsis ve bağlı kalma tarifesi hariç, ücretsiz tarife uygulanması, Cumhurbaşkanlığı’nın karar almaması halinde ise yine aynı tarifeler haricinde geçerli olan fiyat tarifesi üzerinden yüzde 50 indirim uygulanmasına ilişkin önerge kabul edildi.

Depremzede üreticiye destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce, 06 Şubat 2023 tarihinde deprem felaketiyle mücadele eden; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde bulunan üreticilere bitkisel üretime destek olunması amacıyla; depremden zarar gören söz konusu illerdeki üreticilere Meclis’in uygun gördüğü miktarda zeytin ve meyve fidanı verilmesi hakkındaki önerge komisyonlara gönderildi. Önergenin, komisyonlarda görüşüldükten sonra Meclis’ten onay alması halinde; depremden zarar gören illerdeki üreticilere zeytin ve meyve fidanı desteği sağlanacak.

Rahmetli başkanlara vefa

İzmir Kent Konseyi tarafından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yeni açılması planlanan park ve bahçeler rekreasyon alanlarından uygun görülen birine İzmir Kent Konseyi isminin verilmesi ve ismi verilen yeşil alana vefat eden İzmir Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı ile Engelli Meclisi Başkanı Abdülsamet Baskak büstünün konulması hakkında önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

Türkiye’ye örnek model

Cumhur İttifakı meclis üyelerinin, İzBB’nin kentsel dönüşümde uyguladığı kooperatif modeli konusunda yönelttiği eleştirilere yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “İzBB’nin kentsel dönüşümle ilgili ortaya koyduğu kooperatif modeli örnek bir model… Türkiye’ye örnek olması gereken bir model... Tamamlandığında gurur duyacağız. Bunun hukuki açıdan yanlışı yok. Kooperatifler Yasası bu konuda çok açık, 9’uncu maddeye göre belediye ve şirketleri kooperatif destek olur, ortak olur, iş yapabilir. Bu konudaki söylemleri doğru bulmuyorum” dedi.

bb845a66-4528-447e-bd51-ffe186467bc7

İş birliğiyle yapılmalı

Kentsel dönüşüme ilişkin Cumhur İttifakı tarafından yapılan eleştirilere bir yanıt da İzBB Başkanvekili Özuslu’dan geldi. İzBB’nin kenti dirençli hale getirmek için yoğun bir mesai harcadığını belirten CHP’li Özuslu, “İzmir depreme hazırlanıyor, İzmir’i dirençli kent olacak derken, bir şey söylemiş oluyoruz, buna ihtiyaç demiş oluyoruz.  Mikro-bölgeme çalışması, aktif fay çalışması, yapı envanteri çalışması yapıyoruz. Başkanımız, vatandaşın talep etmesi halinde binasının depreme dayanıklı olup olmadığı yönelik işlemleri ücretsiz yapılacağını açıkladı. Depremin olacağını yetkin isimler söylüyor. Buna hazır olacak mıyız olmayacak mıyız? Mesele bu… Hazır olmalıyız. Yerel yönetimlerin de en önemli görevlerinden biri bu ama merkezi hükümettekilerin de bu sorumlulukta en büyük payı alması gerekmez mi? Bu büyük bir iş birliği ile yapılması gereken bir şey…” ifadelerini kullandı.