ÖZEL HABER- İzmir'de ulaşım için bir yeniliğe daha imza atıldı ve dijital kart uygulamasına geçildi. Bu uygulama sayesinde İzmirliler, İzmirim Kart olmadan ulaşımdan faydalanabilecekti. Ancak dijital kartın her yerde kullanılamaması sıkıntılara neden oldu.

İzmirliler İzmirim Kart Mobil uygulamasını kullanarak dijital kart oluşturabiliyor, bu karta bakiye yükleyebiliyor, ulaşım araçlarına binerken QR kod özelliğini kullanarak ve telefondaki NCF teknolojisi desteği ile ulaşımdan faydalanabiliyor.

Üstelik dijital kart, Sasalı Doğal Yaşam Parkı, Teleferik Tesisleri, Akıllı Tuvaletler, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Buz Pisti girişinde de kullanılabiliyor.

İzmirlilerden dijital kart tepkisi

Ancak dijital kartın sunduğu bu imkanlardan her yerde faydalanmak mümkün değil. İzmirliler oluşturulan dijital kartların her yerde kullanılamamasına tepki gösteriyor.

Dijital karta geçen vatandaşlar bu uygulama ile İZBAN'a binemediklerini söylüyor. İZBAN turnikelerinde QR kod ve NFC özelliği bulunmuyor.

Konu ile ilgili tepkisini dile getiren vatandaşlardan Okan Batur şu ifadeleri kullandı:

"ESHOT'ta ve metroda kullanabildiğim sanal kartı, İZBAN'daki turnikelerin eski olması nedeniyle kullanamıyorum. Metroda ve ESHOT'ta bulunan uygulamada QR kod, kart basılan turnikenin üzerinde. Günde binlerce kart basılan turnikelerin ekranları haliyle çiziliyor. QR kodu okutma şansınız yok maalesef. Halkapınar metro turnikelerinde bütün turnikeleri tek tek uğraştığım halde metroya binemedim. Keza ESHOT'larda da durum aynı."

Dijital kart kullanıcısı Umut Torbalı ise telefon kamerasının bazen kodu okumadığını söyledi. Torbalı, okuma bölümlerinde camların çizik olduğunu ve güneş alan yerlerde okuma sorunu olduğunu belirtti. Bu yüzden kodu okutmak için dakikalarca beklemek gerektiğini söyleyen Torbalı, uzun kuyruklar oluşmasından yakındı.

Diğer kartlar ile dijital kart arasında bakiye aktarımının olmamasına da tepki gösteren Torbalı, aynı zamanda İZDENİZ gişelerinde de ekranlara koruma plastiği konulduğunu bunun üzerinden de okuma yapılamadığını anlattı.

Öte yandan bazı otobüslerde hala eski kart okutma sisteminin olması dikkat çekiyor. İzmirliler bu sorunun biran önce çözülmesini talep ediyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz