Tire'nin Kahrat Mahallesi’nde yaşayan Zeliha Akyel, eşinin işindeki iflaslar sonrası kendi işini kurarak başarıya ulaşan ilham verici bir girişimci. Hayvancılık mesleğinde hiç deneyimi olmayan Akyel, aldığı eğitimle sektöre adım atarak çiftlik kurdu ve işlerini büyütmeye başladı. Şimdi, doğal süt ve süt ürünleri ile küçük işletmesini kurmayı hedefliyor.

Zeliha Akyel’in girişimcilik hikayesi

Zeliha Akyel, 1992 yılında evlendiği Aydın Akyel ile birlikte patates üreticiliği yapıyordu. Ancak eşi, 1996 yılında iflas ettikten sonra ekonomik zorluklarla karşılaştılar. Eşinin birbiri ardına yaşadığı iki iflas sonrasında Zeliha Akyel, ailesini geçindirebilmek için kendi işini kurmaya karar verdi. Kendi işine adım atmaya cesaret eden Akyel, büyükbaş hayvancılık yapmaya karar verdi.

Eşinin karşı çıkmasına rağmen Zeliha Akyel, önce Tire Halk Eğitim Merkezi'ndeki "peynir yapımı ve hayvan yetiştiriciliği" kursuna katıldı. Kursu tamamladıktan sonra kısıtlı imkanlarla bir çiftlik kurarak işlerine adım attı. Bir el arabası ve 20 büyükbaş ile başladığı hayvancılık serüveni, onun azmi ve gayretiyle büyümeye başladı.

Konak’ta motosiklet denetimi: 114 sürücüye 395 bin TL ceza Konak’ta motosiklet denetimi: 114 sürücüye 395 bin TL ceza

Akademik başarı

Zeliha Akyel, 2022 yılında Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü'nü kazandı ve geçtiğimiz yıl mezun oldu. Eğitiminin ardından Tire’deki bir süt kooperatifinde staj yaptı. Kızı Emine Melisa Akyel’in de gıda mühendisliği eğitimiyle birlikte, Zeliha Akyel, organik süt ve süt ürünleri üretimi için küçük bir işletme kurma hedefini güdüyor.

Zorlu hayvancılık işinin günlük rutini

Zeliha Akyel, şu anda 50 hayvanla ilgileniyor ve bu işin gece gündüz demeden sürdüğünü belirtiyor. Hayvanların bakımından sağımına, hastalıkların tedavisinden ilaçlamaya kadar tüm işlerle kendisi ilgileniyor. Zeliha Akyel, sağım sırasında hayvanlarını stresten uzak tutmak için sakinleştirici müzikler dinletiyor. Aynı zamanda buzağılarını biberonla besliyor ve çiftlikteki tüm işleri kendi başına yapıyor.

Butik peynir ve yoğurt üretimi

Zeliha Akyel, şimdiki hedefinin organik süt ve süt ürünleri üreterek, küçük bir işletme kurmak olduğunu söylüyor. Kızıyla birlikte peynir ve yoğurt üretimi yaparak, doğal ürünleri tüketiciyle buluşturmayı planlıyor. "Başladığım işi bitirmek isterim" diyen Akyel, kendine olan güvenini ve azmini vurguluyor. Çiftliği kurduktan sonra bir an olsun pes etmediğini belirten Akyel, başarılı bir iş kadını olmanın gururunu yaşıyor.

Kaynak: AA