İzmir ve ilçeleri doğa tutkunları için harika rotalara sahip. Bu rotalardan biri de Nebiler Şelalesi olarak da bilinen Aşıklar Şelalesi. Peki Aşıklar Şelalesi nerede? Aşıklar Şelalesi'ne nasıl gidilir? İşte detaylar...

Aşıklar Şelalesi İzmir'in Dikili ilçesine bağlı olan Nebiler Köyü'nde bulunuyor. Aşıklar Şelalesi'nin bulunduğu alan yemyeşil doğası, irili ufaklı mağaraları, büyük ağaçları, etkileyici manzarası ve küçük şelaleri ile doğa tutkunlarının gözdesi oluyor.

Şelaleye 86 basamaktan oluşan ahşap merdivenden inilerek ulaşılıyor. Bu basamakları indiğinizde karşınıza Aşıklar Şelalesi çıkıyor. Şelalenin döküldüğü noktada ise küçük bir gölet bulunuyor. Yaz aylarında boyu 1 metreyi aşmayan göletin etrafında su kaplumbağalarını ve su balıklarını görmek mümkün.

Aynı zamanda gölet, sıcak yaz aylarında serinlemek isteyenlerin de uğrak yeri oluyor. Şelaleye indiğiniz basamakları çıkarak ve şelale kaynağına doğru yürüyerek de Ağlayan Mağara'ya ulaşabilirsiniz. Şelaleye 10 dakika uzaklıkta bulunan bu mağarada küçük damlalar halinde damlayan su taneciklerini görebilirsiniz. Aynı zamanda Aşıklar Şelalesi'ne 900 metre uzaklıkta Ece Çağlayanı, 1300 metre uzaklıkta ise Sümeyra Şelalesi'ni görmeniz mümkün.

Aşıklar Şelalesi'nin hikayesi ne?

Aşıklar Şelalesi'nin bir de hikayesi bulunuyor. Bir rivayete göre padişahın kızı Sümeyra, köyde yaşayan Yörük Ali'ye aşık olur. Yörük Ali de Sümeyra'ya aşıktır ancak padişah kızını bir ölümlüye vermek istemez. Çaresiz kalan iki aşık her güz gizlice Nebiler vadisindeki koca çınarın altında gizlice buluşur ve burada birbirlerine sarılıp saatlerce ağlar. Bunu öğrenen peri padişahı bu aşka son vermek için askerleri ile birlikte aşıkların peşine düşer. Amacı Yörük Ali’yi öldürmektir. Tam onları yakalamak üzereyken koca çınar yarılır ve aşıkları içine alır. Bu mucize karşısında peri padişahı insafa gelir. Ancak aşıklar aşklarının sonsuza kadar sürmesi için tanrıya dua ederler. Tanrı da onları kayalıklardan akan bir şelaleye çevirir. Aşkları sonsuza kadar sürer. Kızını sonsuza kadar kaybeden peri padişahı şelalenin yukarısındaki mağaraya çekilir, gözyaşları döker. Ağlama seslerini duyan çevre sakinleri mağaraya “Ağlayan Mağara” adını verir.

Aşıklar Şelalesi'ne nasıl gidilir?

Şelaleye gitmek için Dikili-Ayvalık karayolunu kullanmanız gerekiyor. Nebiler köyü tabelasından sağa döndükten sonra 3 km uzaklıkta Aşıklar (Nebiler) şelalesi tabelası karşınıza çıkacak. 800 metre kadar gittikten sonra şelaleye ulaşalacaksınız.

Editör: Özlem Çimen Durmaz