Çeşme’nin tarım ve turizm potansiyelini artırmayı hedefleyen "Sakız Ağacım Çeşme Projesi" hayata geçirildi. EGİAD ve Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin iş birliğiyle başlatılan projede, sakız fidanları dikilerek bu değerli mirasın yeniden canlandırılması amaçlanıyor. Proje, Çeşme'nin biyoçeşitliliğini artırmayı ve ekonomik katkılar sağlamayı hedefliyor.
Dünyada yalnızca Sakız Adası ve Çeşme Yarımadası’nda yetişen sakız ağaçları, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. EGİAD ve Çeşmeköy Kooperatifi, bu değerli ağacın korunması ve yaygınlaştırılması amacıyla iş birliği protokolü imzaladı. Proje kapsamında, Çeşme’nin çeşitli bölgelerine dikilecek sakız fidanları ile bu ağacın geleceği güvence altına alınacak.
Sakız ağacının ekonomik ve ekolojik katkıları
Sakız ağacı, sadece ekosisteme sağladığı katkılarla değil, aynı zamanda ekonomik değeriyle de önemli. 250 farklı sektörde kullanılan sakız reçinesi, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. EGİAD, bu proje ile Çeşme’nin tarım ve turizm potansiyelini artırmayı, aynı zamanda kadın istihdamını desteklemeyi hedefliyor.
EGİAD’ın projeye katkısı ve gelecek planları
EGİAD, 250 adet sakız fidanını Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne bağışlayarak, "EGİAD Sakız Ağacı Korusu"nun temellerini atmış oldu. EGİAD Başkanı Kaan Özhelvacı, proje hakkında şu açıklamayı yaptı:
"Sakız ağacı, yalnızca ekonomik değil, ekosistem için de kritik bir öneme sahip. İklim değişikliği gibi büyük çevresel sorunlarla mücadelede, bu tür projelerle örnek olmaya devam edeceğiz. Çeşme’nin damla sakızını dünya çapında tanıtmak, turizme katkı sağlamak ve yerel kadınların istihdamını artırmak bizim için çok önemli."
Çeşme'nin sürdürülebilir kalkınma hedefi
EGİAD’ın proje koordinatörü Hasan Ege Tütüncüoğlu ise, bu projeyle birlikte Çeşme’nin uluslararası pazarda daha güçlü bir konuma geleceğine dikkat çekti. Tütüncüoğlu, projeyle 6.500 adet sakız ağacına ulaşıldığını belirtti ve yıl sonuna kadar bu sayının 20.000'e çıkmasını hedeflediklerini vurguladı.
Sakız ağacının potansiyeli büyük
S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, sakız ağaçlarının dayanıklılığına dikkat çekerek, "Sakız ağaçları, zorlu koşullarda bile hayatta kalabilen bir bitki türüdür. Üretimi, çiftçilerimize önemli bir ekonomik katkı sağlayabilir" dedi. Beyaz, Çeşme'nin öncülüğünde sakız ağacının Türkiye'deki potansiyelinin daha iyi anlaşılmasını umduğunu belirtti.