İzmir'in Urla ilçesi köyleri ile de dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Bir sahil kenti olan Urla'nın bazı köyleri de tam bir balıkçı kasabası. Bu köylerden biri de Demircili Köyü. Peki Demircili Köyü nerede? Demircili Köyü'ne nasıl gidilir?

Köy, Urla'nın 15 km güneybatısında yer alıyor. Harika koylara sahip olan köy, ilçenin deniz turizmi açısından en gelişmiş köyü.

Demircili, 20. yüzyılın başlarında 200 nüfuslu “Yukarı Demircili” ve 365 nüfuslu “Aşağı Demircili” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Urla’nın güneybatısında yer alan Yukarı Demircili eskiden bir Türk köyüyken yaşanan salgın hastalıklar nedeniyle köy terk edilmiştir. 20. yüzyılın hemen başında Türklerin çekildiği köye Urla, Gülbahçe, Alaçatı ve Çeşme’den yerleşim gerçekleşmiş, geçimlerini tarım ve hayvancılık ile sağlamışlardır. Birkaç kilometre daha güneybatıda yer alan Aşağı Demircili ya da diğer adıyla “Yeni Demircili”, özellikle Alaçatı’dan mevsimlik işçi olarak gelen Rumların yerleşik düzene geçmesi ile oluşmuştur. Her iki yerde de büyüklü küçüklü ve bugün yıkılmış durumda olan kiliseler mevcut. 1915 yılında başka bölgelere nakil olan Rumların büyük çoğunluğu mübadele ile birlikte buradan gitmiştir.

Batı Anadolu’nun önemli limanlarından biri olan Airai Antik Kenti’nin kalıntıları, Demircili Köyü’nün güneyinde, köylünün “Ada” olarak adlandırdığı yarımadanın üzerinde yer almaktadır. Airai çok küçük bir yerleşim olup, Korykos, yani Kıran Dağı’nın hemen doğusundadır. Denizsel bağlantılara çok açık olan kentte yapılan incelemelerde çıkan buluntular arasında; Geç Geometrik Dönem çanak çömlek kap parçaları, Arkaik Çağ kuşlu lon kaseleri gibi bezemeli örnekler ile birlikte daha basit bezemeli bantlı çanak çömlek örnekleri bulunmaktadır.

Demircili’de yaşayan halkın büyük çoğunluğu geçimini tarımdan karşılamaktadır. Enginar, domates, bamya, karpuz, kavun ve börülce gibi ürünler yetiştiren çiftçilerin neredeyse %80’i enginar yetiştirmektedir.Yol üzerin-deki küçük tezgâhlardan yöreye özgü ürünleri satın alabilirsiniz. Bir iki arı üreticisinin bulunduğu Demircili’de, küçük çaplı yapılan balıkçılıkta diğer bir geçim kaynağıdır.

Demircili aynı zamanda koyları ile de ünlüdür. Burada bulunan Demircili plajı buz gibi bir suda serinlemek isteyenler ve kamp yapmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerden biridir.

Demircili nerede?

Demircili İzmir'in Urla ilçesinde bulunan bir köydür. Köy, Urla'ya 15 km uzaklıkta yer alır.

Demircili'ye nasıl gidilir?

Demircili'ye toplu ulaşımla gitmek isterseniz önce Yağcılar'a ulaşmanız gerekiyor. Buradan kalkan 733 numaralı otobüs ile Demircili köyüne gidebilirsiniz. Ayrıca Urla merkezden köyü minibüslerle de ulaşabilirsiniz.

Eğer özel aracınızla gidecekseniz, Çeşme otobanı üzerinden gidebilirsiniz. Karaburun sapağından otoyoldan ayrıldıktan sonra Demircili Köyü tabelası yönünü takip edebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi