İzmir’in Tire ilçesi ile Selçuk’un Belevi Mahallesi arasında uzanan ve kamuoyunda “ölüm yolu” olarak anılan Tire-Belevi karayolu, bir kez daha ölümlü bir kazayla gündeme geldi. 12 Haziran 2025’te Tire’de meydana gelen kazada Mustafa Hüseyin Barış yaşamını yitirirken, Turgay Evcimik ağır yaralandı. Kazanın ardından CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, yıllardır çözüm bekleyen yol sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Kılıç, söz konusu karayolunda her yıl ortalama 24 kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek, 20 yıldır süregelen altyapı eksikliklerinin artık göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.

Yılda ortalama 24 kaza meydana geliyor

CHP’li Kılıç, yaptığı açıklamada, “Tire-Torbalı karayolu, sanayi işçilerinin her gün hayatlarını tehlikeye attığı bir ‘ölüm yolu’ haline gelmiştir. Bu güzergahta yılda ortalama 24 kaza meydana gelmekte ve önlem alınmayan her geçen gün yeni canlar kaybedilmektedir. TOSBİ’de faaliyet gösteren 105 fabrikanın binlerce çalışanı da hep bir ağızdan ‘Artık Yeter’ diyorlar. Son kazanın ardından eylem yaptılar. Göz göre göre gelen ölümleri durdurmak istediler. Çünkü organize sanayi işçileri ölüme değil işe gitmek istiyorlar” dedi.

Izmirin Kanayan Yarasi 20 Yildir Cozulemedi Olum Yolu Tbmm Gundeminde

CHP’li Kılıç, şunları söyledi:

“Her gün yaklaşık 2 bin 500 aracın geçtiği bu yol, yıllardır tek şeritli olarak hizmet vermektedir. Sanayi işçileri, mesaiye gitmek için her sabah canlarını ortaya koymaktadır. 20 yıl boyunca dile getirilen talepler göz ardı edilmiştir. Bu kazanın sorumlusu sadece yolun tek şeritli olması değil, 20 yıldır göz ardı edilen altyapı sorunlarıdır. Sanayi işçisinin hayatını hiçe sayan anlayışa son verilmelidir. Derhal, tek şeritli yol ikiye bölünmeli, sinyalizasyon sistemi kurulmalı, güvenlik önlemleri alınmalı ve denetimler sıklaştırılmalıdır.

Mustafa Hüseyin Barış’ın ve tüm kaybettiğimiz canların adına bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bu yol bir daha can almamalı, sanayi işçimiz güvenle işine gidip güvenle evine dönmelidir. Bu konunun takipçisi olacağız.”

Ulaştırma bakanına 7 soru

CHP’li Kılıç, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu tarafından aşağıdaki soruların yanıtlanmasını istedi:

1.Tire-Torbalı Karayolu’nun TOSBİ girişleri dâhilinde bölünmüş yola dönüştürülmesi için ilk başvurunun 20 yıl önce yapıldığı belirtilmektedir. Bakanlığınız bu başvuruyu hangi tarihte teslim almıştır? Başvuruyla ilgili bugüne dek herhangi bir işlemler ve projelendirme çalışması yapılmış mıdır?

2.Söz konusu güzergâhı bölünmüş yol hâline getirmek veya sinyalizasyon-aydınlatma gibi iyileştirmeler yapmak üzere Bakanlığınızın yatırım programında ayrılmış ödenek var mıdır? Varsa miktarı nedir?

3.2005-2025 yılları arasında Tire-Torbalı Karayolu’nun TOSBİ bağlantı noktalarında meydana gelen (ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı) kaza sayısı kaçtır? Bu kazalarda kaç vatandaşımız yaşamını yitirmiş, kaçı yaralanmıştır?

İzmir’de konut projesinde kura zamanı: Hak sahipleri belli oldu
İzmir’de konut projesinde kura zamanı: Hak sahipleri belli oldu
İçeriği Görüntüle

4.TOSBİ’deki yaklaşık 105 fabrikanın vardiyalı çalışma düzeni göz önüne alındığında, yol kapasitesinin yetersiz kaldığı yönündeki şikâyetler Bakanlığınıza kaç kez iletilmiştir? Bu başvurulara verilen yanıtlar nelerdir?

5.Bölgede ağır tonajlı araç trafiği de dâhil olmak üzere günlük 2 bin 500 araç geçtiği dikkate alındığında, mevcut yolun taşıt trafiği analizleri ve risk değerlendirmeleri yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?

6.İşçi güvenliğini teminen kısa vadede hayata geçirilmesi planlanan acil önlemler (geçici sinyalizasyon, radar-hız kontrol sistemi, yaya üst/alt geçidi vb.) var mıdır?

7.Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin büyüme öngörüleri doğrultusunda 2030 yılına dek planlanan ulaştırma ve altyapı projeleri bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa proje detayları, bütçesi ve bitiş tarihleri nelerdir?

Kaynak: HABER MERKEZİ