Türkiye'nin en büyük heykeli nerede? Türkiye'nin en büyük Atatürk heykeli nerede? Buca Atatürk Maskı ne zaman yapıldı?

İzmir'in Buca ilçesinde bulunan Atatürk Maskı'nı bilmeyen yoktur. Peki bu heykelin Türkiye'nin en büyük heykeli olduğunu biliyor muydunuz?

Yapımına 2006'da başlanan heykel, ₺4,2 milyon maliyetle 2009'da tamamlandı. 42 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek heykeli olup dünyada ise kabartma heykeller arasında büyüklük bakımından onuncu sıradadır. Heykelin sol alt köşesinde Atatürk'ün "Yurtta barış, dünyada barış" sözü ve imzası kabartma olarak yer almaktadır. Heykelin içerisinde 20 Eylül 2010'da Millî Mücadele ve 9 Eylül Müzesi açıldı ancak bir süre sonra kapatıldı. 2018'in ikinci yarısında heykelde onarım çalışması gerçekleştirildi.

Atatürk Maskı'nın tarihçesi

Buca Belediyesi heykeltıraş Harun Atalayman ile Atatürk anıtı inşa edilmesi üzerine anlaştı. 2006’da yapımı başlayan ve  2009’da biten heykelin yapımı 4.2 milyon Türk Lirası tuttu. 2018’de hava şartlarından dolayı etkilenen heykelin düzeltilmesi için dağcılardan yardım istendi çünkü heykelin bazı kısımlarına vinç ulaşamamaktadır.

Türkiye'nin en büyük heykeli

Atatürk Maskı 42 metre uzunluğu ile Türkiye'deki en büyük heykel, dünyada ise onuncu en büyük heykeldir. Heykel bir iskele üzerine inşa edilmiştir ve dağın kenarına oyulmamıştır. Anıt, uzay kafes sistemi içeren çelik bir yapıdan oluşturulmuştur. Heykelin alt sol köşesinde Atatürk’ün imzası ve ünlü sözü ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ işlenmiştir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz