Foça'da kurulan yerel pazar, dünya çapında 8 ülkede 28 üyesi bulunan yeryüzü pazarı ağına Türkiye'den katılmayı başaran ilk pazar oldu. Foça Yeryüzü Pazarı bu namı ile ün saldı.

Yeryüzü pazarları (earth markets), hızlı yaşam temposuna karşı bir duruş geliştirmek ve yok olmaya yüz tutmuş yerel yeme- içme alışkanlıklarını korumak amacıyla 1989 yılında İtalya’da başlatılan Slow Food hareketinin bir parçası. Şu an 8 ülkede faaliyet gösteren yeryüzü pazarları İtalya'da, Lübnan'da, Türkiye, ABD, Avusturya, Bulgaristan, İsrail ve Romanya'da bulunan bir organizasyon.


Bu pazarı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise hiçbir ürünün halden alınmaması. Her pazarcı burada kendi ürettiği ürünü satıyor. Bu pazarda satılan ürünlerle ilgili detaylı bilgi de almanız mümkün. Aldığınız bir otun nasıl pişirileceği veya zeytinyağının nasıl sıkılarak yapıldığı gibi detayları öğrenebiliyorsunuz.

Bu pazarın yeryüzü pazarı ünvanını almasının bir nedeni de iyi, adil ve temiz üretim yapan yerli üreticilerin ürünlerini tüketicilerle buluşturması. Bunun yanı sıra yerel gıda kültürü ve bölgenin biyoçeşitliliğinin korunması açısında da bu pazarlar önem taşıyor.

Foça'nın bu pazarında herkes de satış yapamıyor. Bunun belirli şartları da var elbette. Mesela üreticiler ilk olarak ürünlerinin uygun koşullara sahip olduğunu kanıtlamak durumunda. Bunun yanı sıra bir de 40 kilometre sınırı bulunuyor. Foça'dan 40 kilometre fazla uzakta üretilen ürünler bu pazarda satılamıyor. Bu yüzden pazarda tezgah sayısı da daha az oluyor.

Meşhur Foça Yeryüzü Pazarı, her pazar günü saat 08:30 ile 18:00 arasında kuruluyor. Foça Pazaryeri'nde tezgah açan köylüler, meyve, sebze, zeytin, zeytinyağı, bal, reçel, peynir, taze otlar gibi bir çok ürünü satışa sunuyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz