İzmir'in ilçeleri ve köyleri son yıllarda popüler oldu. İzmir'in en gözde ilçelerinden biri de Seferihisar. Son günlerde nüfusu hızla artan Seferihisar'ın köyleri de görenleri cezbediyor.

Bu köylerden biri de Gödence Köyü. Köy, özellikle zeytinyağı ile ünlüdür. Köyde aynı zamanda her yıl zeytinyağı yarışması da düzenleniyor. Köy halkı yerel kültürlerine sahip çıkan bir yaşam tarzı benimsemiş. Bu yüzden de köy Cittaslow birliğine kabul edilmiş.

İyonya bölgesinde yer alan Gödence'nin tarihinin Antik Çağa  dayandığı düşünülüyor. Eskiden Urla ilçesine bağlı olan köy, 1985 yılında ise Seferhisar'a bağlanmış.

Bir tepenin üzerinde kurulu olan köyün etrafında ise zeytinlikler, meyve bahçeleri ve üzüm bağları bulunuyor.

Köylüler birlikten kuvvet doğan diyerek bir kooperatif kurmuş. Bu sayede köylüler zeytin, zeytinyağı, üzüm, pekmez, tarhana, domates, incir, bal, köy sabunu gibi birçok ürün üretmeye başlamış. Köylülerin kurduğu Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Dünya Bankası tarafından da Türkiye'nin en başarılı kooperatifi seçilmiş.


Gödence köyü nerede?

Gödence Köyü İzmir'in Seferihisar ilçesinde bulunuyor. Köy, İzmir merkezine 26 km, Seferihisar merkezine ise 11 km uzaklıkta yer alıyor.

Gödence Köyü'ne nasıl gidilir?

Çeşme’ye giden otobanda, Güzelbahçe sapağıdan Seferihisar’a dönülür. Bademler köyü kavşağından sola dönen yol sizi Gödence’ye götürecektir. 11 Km’lik tırmanıştan sonra ilk köy Gölcük’tür. Yolu takip ederseniz asfalt yol sizi Gödence’nin  merkezine getirecektir.

Ayrıca Seferihisar ilce merkezinden, Nejat Hepkon  Devlet hastanesi yolu takip edilerek, asfalt ana yoldan hiç sapma  göstermeyerek, Gödence’ye ulaşabilirsiniz.

Gödence Köyü ürünleri nerede satılıyor?

Eğer siz de Gödence Köylülerinin ürettiği ürünlerden satın almak isterseniz www.godencekoop.com internet sitesini ziyaret etmeniz yeterli.

Not: Fotoğraflar Mustafa Gündaş'a aittir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz