MİHRİCAN CANDEMİR - Ülkemizde arama kurtarma malzemeli, özel donanımlı ambulans statüsündeki ilk ambulans servisi olan 112 AKS ambulans sisteminin tanıtımı Kültürpark’ta yapıldı. Tanıtıma İzBB Başkanı Tunç Soyer, İtfaiye Daire Başkanı İsmail Erse ve İzmir İtfaiye ekipleri katıldı.

Hedefimiz tüm Türkiye

112 Arama Kurtarma Sağlık (AKS) ambulans sisteminin tanıtımını yapan İtfaiye Daire Başkanı İsmail Erse, oluşturdukları sistemin tüm Türkiye’ye yaygınlaşmak olduğunu ifade etti. Erse, “AKS Ambulans servisimizin tanıtım programı ülkemizde ilk olarak İzmir İtfaiye tarafından başlatılan bir projedir. Biz trafik kazalarına gittiğimiz zamanlarda kurtarmalar yapardık. Fakat saatlerce de ambulans beklerdik. Bu süreçte de gözümüzün önünde yitip giden hayatları görürdük. Dolayısıyla bu kayıpları önlemek için 1999 Gölcük Depremi ile başlayan arama kurtarma faaliyetlerini, ambulans servisi ile birleştirmek için çok çalıştık. Anında felaketin yaşandığı bölgede olan itfaiye hizmetlerini, arama kurtarma faaliyetlerini yürüten ve paramediklerle desteklenmiş ambulans hizmeti verebilecek bir sistem ile birleştirebileceğimizi biliyorduk. Hedefimiz ise Türkiye genelinde bu sistemin yaygınlaşmasını sağlamak. Bunun için de çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Ayrıca bu süreçte bize destekte bulunan Eşrefpaşa Başhekimi Devrim Demirel’e teşekkürlerimi sunuyorum. Tabi bu işe en önemli katkıları sunan Sayın Belediye Başkanı’mız Tunç Soyer’e de teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Tam teşekküllü sağlık hizmeti

AKS ambulans sisteminde 4,5 milyon İzmirlinin can güvenliğini teminat altına alan yepyeni bir sistem kurduklarını söyleyen Başkan Soyer, 112 AKS sisteminin afetlerde, acil durumlarda, kazalarda temel ve ileri yaşam desteği sunduğunu ve kazazede vatandaşların bütün ihtiyaçlarına cevap veren, tam teşekkürlü bir sağlık hizmetini içerdiğini de vurguladı. Soyer, “Bu yeni sistemimizle acil kurtarma sağlık ekiplerimiz, arama kurtarma çalışmalarının hemen ardından ihtiyacı olan vatandaşlarımızı 112 ekiplerine veya en yakın hastaneye ulaştıracak bu hizmeti vermek için özel donanımlı ambulans statüsü olan paramedik ve acil tıp teknisyenler ile desteklediğimiz 14 AKS Ambulans aracını vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Araçlarımız Aliağa’dan Urla’ya olmak üzere şehrimizin 12 farklı noktasında konumlandırdık. Evden hastaneye ve hastaneler arasındaki ulaşım hizmetlerini de ileri yaşam desteği sunduğumuz bu araçlar ile gerçekleştireceğiz. Modern itfaiyeciliğin temelinin atıldığı İzmir’de bir kez daha öncülük ediyoruz. Bu gurur hepimizin” şeklinde konuştu.

Her şeye rağmen umudu çoğaltacağız

Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan depremlere de değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İki gün önce hepimizin gönlünü dağlayan o ateşin, 6 Şubat’ın yıl dönümüydü. Kaybettiğimiz on binlerce canımızın acısını yüreğimizden hiçbir şey silemez. Depremzede kardeşlerimizin acılarını paylaşmak ve ebediyete uğurladığımız canlarımızı anmak için ben de Osmaniye’deydim. Orada öfkeyi gördüm. Çaresizliği, acıların en büyüğünü yaşayan koca yürekli insanları… Ama hepsinden öte, insanların gözlerine baktığımda umudu gördüm. Her şeye rağmen o umudu çoğaltmaya Osmaniye’de bir kez daha söz verdik” dedi.

Güvenli yaşamın teminatısınız

5 yılda itfaiye teşkilatının gücünü ve kabiliyetini artırmak için belediyenin tüm imkanlarını seferber ettiklerini de söyleyen Başkan Soyer, “Birlikte depremlerde, yangında, selde, kazalarda vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamak için eşi benzeri görülmemiş bir seferberlik başlattık. Büyük felaketlere birlikte göğüs gerdik. Hiç şüphesiz, bu yoldaki en büyük destekçimiz her zaman sizler oldunuz. Bu aziz mesleği ifa eden sizlerin hakkını asla ödeyemeyiz. Sizler, şehrimizde insan onuruna yakışır, güvenli bir yaşamın teminatısınız. Her birinizle iftihar ediyorum. Çok yakında 112 AKS ambulans sistemine hizmet veren araç sayımızı 30'a çıkaracak ve şehrimizdeki güvenli yaşam ağını daha da güçlendireceğiz. Dün olduğu gibi bugün de hep birlikte, omuz omuza çalışacağız. Ve mutlaka başaracağız” diye konuştu.

Türkiye'de bir ilk

Tanıtımı yapılan AKS araçlarının Türkiye’de bir ilk olduğunu ve şu an itibariyle İzmir’de 14 noktada hizmet verdiğini söyleyen Soyer, bu sayıyı 30’a çıkarmayı hedeflediklerini de belirtti. Soyer, “AKS araçlarımız hem arama kurtarma ekipmanlarıyla hem de tam donanımlı sağlık ekipmanlarıyla teçhiz edilmiş vaziyette. Dolayısıyla felaket anında o araç hem arama kurtarma görevini hem de sağlık hizmeti görevini yerine getirebiliyor. Bu hizmetin İzmir’de başlamış olmasıyla da gurur duyuyoruz. İzmirlilerin içi rahat olsun, kendilerini güvende hissetsinler. Çünkü başa gelecek felaket halinde en hızlı müdahalede bulunacak ekiplerimiz ekipmanlarıyla hazır durumda. Ayrıca doğal felaketlere karşı dirençli kent yaratmanın önemine değinen Başkan Soyer, “Tüm çalışma arkadaşlarıma ve itfaiyeci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İzmir’imize hayırlı olsun” diyerek sözlerini noktaladı. 

Editör: Tuğkan Üsküp