İzmir Tiyatroları Derneği, seyirciyle buluşmak için bir adım attı. Kurulduğu günden beri çeşitli faaliyetleri sürdüren dernek, üyelerinin oyunlarını seyirciyle buluşturmak için bir festival düzenliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen etkinlik 24 Şubat’ta başlayıp 3 Mart 2024’te son bulacak.  

Etkinlikte 8 oyun yer alırken, bir panel ve bir de workshop bulunuyor. Tiyatro Ege “Birlikte Oynayalım” çocuk oyunuyla, Han Tiyatrosu-“Tartuffe”, Tiyatro Amare-”Ölümcül Çocuk Parkı Yaraları”, Özgür Tiyatro - “Aşkın Vatanı Yoktur” , İzmir Halk Sahnesi - “İskenderiyeli Hypatia”, İzmir Bizim Tiyatro - “Anlatmam Lazım”, Öykü Tiyatro - “Gönderilmeyen Mektuplar”, Zarfsız Kuşlar - "Müsveddeler” ve "Kendisizler” oyunlarıyla festivalde yer alacaklar.

Festivalde “İzmir’de Tiyatronun Sorunları“ tartışılacak. Moderatör Özgür Başkaya’nın önderliğinde, katılımcılar: Burcu Aksakal (İzmir Devlet Tiyatroları), Yücel Erten (İzmir Şehir Tiyatroları), Prof. Dr. Semih Çelenk (İzmir 9 Eylül GSF Tiyatro Anasanat Dalı), Rüçhan Gürel (Özel Tiyatro), Orkun Kocabıyıkoğlu (Çocuk Tiyatrosu) tiyatronun sorunlarını ele alacaklar.

“Göstermeci oyunculuk“ başlıklı atölyede Özgür Başkaya, Göstermeci üslup oyunculuğun incelikleri anlatacak.

Tiyatro Ege: Birlikte oynayalım

4 ayrı masaldan oluşan çocukların da katılımıyla, doğanın korunması, haksız kazanç, halkına kötü davranın kralın cezalandırılması ve hayvanları koruma bilinci gibi konuların işlendiği oyundur. Ücretsiz olan oyun 24 Şubat Cumartesi günü Han Tiyatrosu'nda saat 14:00'da

Bir komedi oyunu: Tartuffe

Tartuffe, Jean-Baptiste Moliere'nin 350 yılı aşkın süredir sahnede olan ve her zaman seyiriyi memnun eden parlak bir komedisidir. Adı, herkesin bildiği bir isim haline gelen, ikiyüzdü ve aldatıcının maceralarının hikayesi, Asil ve zengin Lord Orgon, Tartuffe'ye güven duyar. Fakat Tartuffe ihanet eder, altadır ve baştan çıkarır.

2 perde 100 dakikalık bu oyun 24 Şubat Cumartesi günü Han Tiyatrosu'da saat 20:00'de.

Tiyatro Amare: Ölümcül Çocuk Parkı yaraları

Rajiv Joseph aşk ve bağlılıkla ilgili en derin yaralarımızla yüzleşmemize davet ediyor. Ölümcül Çocuk Parkı Yaraları sevmek, sevilmek, büyümek, yaralanmak ve yaraları sarmakla ilgili tüm mahremiyetimize ışık tutan, aşkı kendimizde yeniden keşfetmemiz için cesaretlendiren, kışkırtıcı, yalnız ve hüzünlü çağdaş bir aşk masalı. 55 dakikalık bu oyun ücretsizdir. Oyun 27 Şubat Salı günü Han Tiyatrosu'nda saat 20:30'da.

Özgür tiyatro: Aşkın vatanı yoktur

Taranta Babu'ya Mektuplar destanından oyunlaştırıldı. Nazım Hikmet'in İtalyan arkadaşı ile kendi arasındaki kurgusal bağl ile Habeşistanlı bir gencin karısı Tarata Babu'ya yazdığı mektuplar oyunun ana eksinini oluşturur. İtalya'dakik faşizmin gelişim süreci ve emperyalizmin en vahşi hali gözler önüne serilir. 55 dakika olan oyun ücretsizdir.

Oyun 28 Şubat Çarşamba günü Han Tiyatrosu'nda saat 20:30'da

İzmir Tiyatroları Derneği: Acıyı Bal Eyledik

Toplumcu gerçekçi akımın önde gelen şairlerinden Hasan Hüseyin Korkmazgil'in 36. ölüm yıldönümü nedeniyle şiirlerinde oluşturulan bir kolaj. Süresi 45 dakika olan bu gösteri ücretsizdir.

Gösteri 28 Şubat Çarşamba günü Han Tiyatrosu'nda saat 21:30'da.

İzmir Halk Sahnesi: İskenderiyeli Hypatia

Hypatia, İskenderiyeli bir bilgin olan babası Theon tarafından yetiştirilen; tarihin ilk kadın matematikçisi, astronomu ve filozofudur. Kadın ve bir filozof olarak bilimi savunduğu için dindar olduğunu söyleyen karanlık güçler tarafından katledilir. Süre 90 dakika olan bu oyun 29 Şubat Perşembe günü Han Tiyatrosu'nda saat 20:00'de.

İzmir Bizim Tiyatro: Anlatmam Lazım

40 yıllık bir ömrün hikayesi.. Şairlik, yazarlık, bestecilik, oyunculuk, kalecilik, zabıtalık, meclis müdürlüğü ve tiyatro müdürlüğü... Gösteri Özkan Ataklı'nın hayatına dair anların eğlenceli bir anlatımını izleyiciye sunuyor. Ücretsiz olan oyun 55 dakikadır.

Oyun 1 Mart Cuma gün üHan Tiyatrosu'nda saat 20:30'da.

Öykü Tiyatro: Gönderilmeyen mektuplar

Gönderilmeyen Mektuplar, Ege'nin şirin ve çevre açısından işgale az uğramış ilçesi Karaburun'un Karapınar köyünde 3 arkadaşın yaşam, insan ve doğa üstüne olan konuşmaları, köydeki bazı ilginç yaşanmışlıkları ele alır.

Ücretsiz olan oyun 2 Mart Cumartesi günü Han Tiyatrosu'nda saat 20:30'da.

Zarfsız Kuşlar: Müsveddeler

Birbirinden farklı 7 kısa hikayeden oluşan Müsveddeler, günümüzde pasajlarla gülümsemenizi büyütecek. 40 dakikalık olan oyun ücretsizdir. Oyun 3 Mart Pazar günü Han Tiyatrosu'nda saat 15:00'de.

Zarfsız Kuşlar: Kendisizler

İhtiyacımız olan tek şey kendi olabilme hayallerimiz. Önümüze konulan yapay ihtiyaçlara, sahte eyleyişlere, maskeli özgürlüklere rağmen... Kendisizler bir kendilik arayışıdır.

Süresi 40 dakika olan oyun ücretsizdir. Oyun 3 Mart Pazar günü Han Tiyatrosu'nda saat 18:00'de.

Editör: Özlem Çimen Durmaz