İzmir'de en çok bulacağınız otlardan biri de kenger otu. Halk arasında deve dikeni olarak da bilinen bu otun faydaları da say say bitmiyor. Kenger otunun faydaları neler? Kenger otu nasıl yenir?

İzmir özellikle farklı otlardan oluşan mutfak kültürü ile ünlüdür. İzmirliler hem sağlıklı olmak için hem de lezzetleri için tüketmeyi severler. Bu otlardan biri de kenger otur. Halk arasında kenger otuna deve dikeni de denir. Aslında Türkiye'nin birçok yerinde bulunan bu otu pek yiyen ise bulunmaz.

Kenger otu C vitamini açısında oldukça zengin bitkilerden biridri. Kenger otu, 80 cm'e kadar uzayabilen bir bitkidir. Otun gövdesi kısa, kalın ve az dallı olup yaprakları ise tüylü ve damarlıdır. Dikenli olan bu bitkinin kırmızı ve mor çiçekleri de bulunur.

Kenger otunun faydaları nelerdir?

-Diş etlerini kuvvetlendirir, dişlerin beyazlamasına yardımcı olur.
-Hazımsızlık ve mide şişkinliğine iyi gelir
-Tansiyonu düzenler
-Kanı temizler ve kan akışını düzenler
-Şekeri dengeler
-Hücre yenilenmesine destek olur
-Sivilce gibi cilt problemlerine iyi gelir
-Yüz ve çene kaslarını güçlendirir
-Halsizlik hissini ortadan kaldırır
-Damar tıkanıklığına iyi gelir
-Migren ve baş ağrısını azaltır


Tadı oldukça lezzetli olan bu otu hem taze tüketebilir hem de sakız formuyla çiğneyebilirsiniz. Diş eti sağlığı ve mide rahatsızlıkları için oldukça yararlı olan kenger sakızı, otun köklerinden elde edilir. Sakızın yapımında kurumuş kenger otları kullanılır.

Kenger otu nasıl yenir?

Kenger otu ile çeşitli yemekler hazırlayabilirsiniz. Öncelikle otun toplanması için eldiven, soyulması için de bıçak kullanmak gerekir. Kendine has kokusu ve lezzeti ile çiğ olarak da tüketilebilen otu, tıpkı sebzeler gibi haşlayarak da tüketebilirsiniz.

Olgun hali ile topladığınız bitkiyi yapraklarından ayırarak yıkayıp doğrayabilirsiniz. Otun beyaz kısmını dilerseniz haşlayarak dilerseniz de kavurarak yumurtalı kenger yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bitkiyi ince ince doğrayarak pişmekte olan et yemeklerinin üzerine atabilirsiniz. Kenger otunu bulgur pilavı yapımında da kullanabilirsiniz. Son olarak otun turşusunu da yapabilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz