İzmir'in Çeşme ilçesinde, bazı şirketlerin evrak üzerinde ihracat yapılmış gibi göstererek kara para aklama girişiminde bulunduğu yönündeki ihbar üzerine düzenlenen polis operasyonunda, 4 gümrük memuru ve şirket yetkilisi olarak görülen 2 kişi gözaltına alındı. Bahse konu paranın 1 milyar doların üzerinde olduğu öğrenildi.

Operasyondan bir süre sonra İzmir Valiliği'nden konuya ilişkin yazılı açıklama geldi. Valilik yaptığı açıklamada, 6 kişinin de tutuklandığını ifade ederek, "Suç ve suçlularla mücadelemiz vatandaşlarımızın desteğiyle kararlılıkla devam edecektir" dedi.

İzmir Valiliği yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Çeşme Mali Suçlar Büro Amirliği ve Çeşme Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekiplerince, Suç Gelirlerinin Aklanması, Görevi Kötüye Kullanma, Resmî Belgede Sahtecilik, Rüşvet, Bilişim Sistemlerine Girme, 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu suçları kapsamında yürütülen soruşturmaya istinaden, güvenlik kamera görüntülerinin izlenmesi, konuyla ilgili beyanlar ve elde edilen resmi evraklar neticesinde;

- 1.142.510.000 $ (Bir Milyar Yüz Kırk İki Milyon Beş Yüz On Bin Amerikan
Doları),
- 18.000.000 € (On Sekiz Milyon Euro),
- 6.950.000 (Altı Milyon Dokuz Yüz Elli Bin Danimarka Kronu)’nun

Usulsüz yollardan sahte belgelerle ülkeye giriş yapılmış gibi gösterilerek sisteme dahil edildiği değerlendirilmiş ve yapılan çalışmalarda tespit edilen şüpheli şahıslara yönelik 11.01.2024 günü sabah saatlerinde yapılan operasyon kapsamında usulsüz Nakit Beyannamesi doldurtan (2) ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü memurlarının (4) da bulunduğu toplam (6) şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alınmış ve 15.01.2024 günü adli mercilere sevk edilen şüphelilerin tamamı tutuklanmıştır.

Şüphelilere ait ikamet ve işyerlerinde yapılan aramalarda;

— 1 adet Sahte MİT kimliği,
— 4 adet farklı seri numaraları olan 1 ABD doları,
— Çok sayıda ziynet eşyası,
— Şahısların kullanmış olduğu delil niteliği taşıyan dijital materyaller ele geçirilmiştir.

Suç ve suçlularla mücadelemiz vatandaşlarımızın desteğiyle kararlılıkla devam edecektir.
 

Editör: Duygu Kaya