İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, 16 Ocak’ta sağır ve işitme engelli kursiyerlere yönelik Pastacı Çırağı Kursu düzenlemeye başladı. Kursa katılan 20 sağır kursiyer, işaret dili çevirmenlerinin eşliğinde pastacılık eğitimi aldı. Kursiyerler, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ile bir araya gelerek başarılarını paylaştı.
Türkiye'de ilk: İzmir Eşrefpaşa Hastanesi'nde sağır vatandaşlar için 7 çevirmen desteği başlatıldı
İşaret dili kullanarak kursiyerlerle iletişim kuran Başkan Tugay, Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek önemli bir projeyi duyurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde iki işaret dili çevirmeni görev yaparken, yeni alınacak beş işaret dili çevirmeni ile destek sunulacağını açıkladı. Bu yeni hizmetle, özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi'ne gidecek sağır ve işitme engelli vatandaşlara görüntülü ve birebir destek sağlanacak.
Başkan Tugay, Engellilik Çalıştayı’nda sağır ve işitme engelli vatandaşların hastanelerde tercüman desteği ihtiyaçlarını dile getirdiklerini hatırlatarak, bu ihtiyaçları karşılamak için görüntülü sistem devreye sokacaklarını duyurdu. Ayrıca, belediye bünyesinde yedi tercümanlık bir kadro oluşturulacağını belirterek, engelli vatandaşlara her alanda destek verileceğini söyledi.
Sağır vatandaşlara hem görüntülü hem birebir destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde, sağır ebeveyni olup işitme engeli olmayan iki CODA (Children of Deaf Adults) isimli işaret dili tercümanı görev yapıyor. Özlem Özer ve Melek Uslular, sağır vatandaşlarla iletişimdeki en büyük destekçileri olacak. Yeni alınacak beş işaret dili tercümanı da CODA olacak ve sağırların hastane işlemlerinde, özellikle Eşrefpaşa Hastanesi'ne yönelik, onlara destek sağlayacak.
Meslek Fabrikası Kursları devam ediyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası tarafından düzenlenen Pastacı Çırağı Kursu, Meslek Fabrikası Halkapınar Kurs Merkezi’nde sağır ve işitme engelli vatandaşlar için haftada iki gün, toplamda 124 ders saatine yayılıyor. Kurs sonunda kursiyerler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazanacak. Kurs süresince, Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nden işaret dili çevirmenleri Melek Uslular ve Özlem Özer, eğitmen ve kursiyerler arasındaki iletişimi sağlıyor.
Başkan Tugay, Meslek Fabrikası’na yaptığı ziyaret sırasında, çeşitli kurslarla ilgilendi. Bu kurslar arasında İngilizce A1 Seviyesi, Ön Muhasebe, Dijital Gençlik Merkezi’nde verilen Giyim Üretiminde Temel İşlemler ve Barista kursları yer alıyor. Başkan Tugay, hem eğitmenlerle hem de kursiyerlerle sohbet ederek, kursların işlevselliği hakkında bilgi aldı.
Meslek Fabrikası, İzmir’in 16 ilçesinde 26 farklı kurs merkeziyle toplamda 35 alan ve 215 branşta ücretsiz kurslar düzenliyor. Bu projeyle, yerelde kalkınma hedeflenirken, sektöre nitelikli eleman yetiştirilmesi sağlanarak yurttaşlara istihdam olanakları sunuluyor.