Soğuk kış gecelerinde sokaktan gelen bir ses duyarız boza diye bağıran bir ses. Peki hiç merak ettiniz mi neden boza geceleri satılır? Neden boza satılır da salep veya farklı bir içecek satılmaz.

Bunlar yıllar önce Ramazan aylarında boza akşamdan hazırlanır ve sokak satıcıları tarafından gece satılırmış. Boza sıcak olması ve tok tutması nedeniyle sahurların vazgeçilmezi haline gelmiş. Ancak zamanla boza sadece ramazan ayında değil, diğer günler de satılmaya başlanmış.

Boza ne demek?

Boza aslında Farsça buze kelimesinden gelmektedir. Buze de darı demektir. Boza vücuda sıcaklık veren ve yüksek kalorili bir içeçek olma özelliği taşır. Aynı zamanda tok tutan boza, zengin vitamin ve mineral kaynağıdır.

Boza neyden yapılır?

Bozanın içeriğinde ise şunlar vardır.
-Yulaf, pirinç, darı, arpa, buğday ve mısır.

Boza nasıl yapılır? Boza tarifi

Malzemeler:

2 su bardağı kalın bulgur
1/2 çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı toz maya


Yapılışı:

Bulguyu yıkayın ve bir tencereye koyup kaynatmaya başlayın. Uzun süre kaynayan bulguru daha sonra süzün. Bulguru süzerken bir kaşıkla bastırarak iyice ezin.

Sulu kısmı bir kapaklı kap ya da tencereye alarak ılımaya bırakın.

Maya ve şekeri yarım su bardağı ılık su ile karıştırın.

Daha sonra bulgura ekleyin ve karıştırın. Sonra bu karışımı karanlık bir yerde bir gün bekletin. Ertesi gün yeniden karıştırın ve şekerini kontrol edin. Gerekirse biraz şeker ekleyip 2 gün daha karanlıkta bekletin. Bozanız hazır. Afiyet olsun.

Editör: Özlem Çimen Durmaz