Mevlâna heykeli 20.Haziran.2003 tarihinde yapılmıştır. O zamanın Belediye Başkanı Mimar Cemil Şeboy, heykeltıraş Eray Okkan’a bu görkemli heykeli yaptırtmıştır. Heykel Buca’nın Tıngırtepe mevkiinde Tıngırtepe üzerine yapılmıştır. Etrafı çam ağaçları ile donanmış ve güzelleştirilmiştir. Tüm Buca ve İzmirin bir bölümüne hakim bir tepe üzerinde muhteşem bir manzara sunuyor.

Zamanın en yüksek heykellerinden biriydi

Yapıldığı dönemde 23 metre boyu ve 75 metre zeminden yüksekliğiyle, Türkiye’nin en yüksek 3. heykeli olan Mevlânâ Heykeli, zamanla bu sıralamadaki yerini kaybetmiş olsa da görkemiyle hala dikkat çekiyor. Heykelin yapımında çelik iskelet üzerine bakır kaplama kullanıldı. Ardından taş görünümü verilmesi amacıyla taş rengine boyandı. 40 ton ağırlığında olan heykel, zeminle çelik kolonlarla birleştirilmiş özel bir kaide üzerine oturtturulmuş. Bu özel kaide şu anda belirli günlerde sema gösterileri yapılmakta ve ney dersleri verilmektedir. Ayrıca hediyelik eşyalar da satılmaktadır.
Mevlâna heykeli aslına uygun olsun diye döner tabanlı yapılmak istenmiş fakat döndürme sisteminin çok pahalı ve yüksek maliyeti nedeniyle hem de 40 ton ağırlığı döndürmek için lazım olan gücün temin edilmesi güç olduğundan vazgeçilmiştir. Ama yine de döndürme düzeneği yapılmıştır.
Heykelin çevresinde oluşturulan bahçenin zenginleştirilmesi için bahçenin çevresine sema dönen Semazen heykelcikleri yerleştirilmiş ve her bir heykelin kaidesi üzerine Hz. Mevlânanın veciz sözleri yazılmıştır.

İzmir'den Manisa'ya taşınıp hayvancılık yapan öğretmene yıldırım çarptı İzmir'den Manisa'ya taşınıp hayvancılık yapan öğretmene yıldırım çarptı

Neden Buca’da yapıldı?

Mevlânâ Heykeli’nin Konya dışında, özellikle İzmir Buca’da inşa edilmesinin özel bir nedeni bulunuyor. Hz. Mevlâna’nın sadece Konyaya ait olmadığı evrensel bir düşünür olduğu için ve de zamanın Belediye başkanının Hz. Mevlânanın Hakktan alıp halka vermek olan felsefesini benimsediği, onun da halktan aldığı oyları tekrar halka vermek olduğu felsefesiyle bu heykeli halk için yaptırmıştır.

Mevlana Heykeli nerede?

Mevlana Heykeli İzmir’in Buca ilçesine bağlı Tıngırtepe mevkiinde yer almaktadır.

Mevlana Heykeli’ne nasıl gidilir?

Özel araç ile İzmir merkezden Yeşildere Cd./D300/D550 üzerinden ilerleyin. Çamlık konumunda 365. Sk. hedefine gitmek için Isparta - İzmir Yolu/Mürselpaşa Blv., Yeşildere Cd./D300/D550 ve Homeros Blv rotasını izleyin. Dicle hedefine gitmek için 365. Sk. üzerinde ilerleyin. Ardından Gaziler konumunda 46/8. Sk. hedefine gitmek için Gazi Osman Paşa Cd. rotasını izleyin. Yaylacık konumundaki hedefinize gitmek için 46/8. Sk. üzerinde ilerleyin ve sonra hedefinize ulaşmış olacaksınız.

Bir diğer alternatif ise, Gaziler Cd üzerinden Yenidoğan yönünde devam edin ardından Gürçeşme Cd. hedefine gitmek için 1195. Sk. ve 1139. Sk. rotasını izleyin. Gaziler konumunda 46/8. Sk. hedefine gitmek için 3513. Sk., 3523. Sk., 1019. Sk. ve Gazi Osman Paşa Cd. rotasını izleyin. Son olarak Yaylacık konumundaki hedefinize gitmek için 46/8. Sk. üzerinde ilerleyin ve hedefinize ulaşmış olacaksınız.

Bir diğer alternatif ise, Şht. Er Mehmet Çadırcı Cd. üzerinden Yenidoğan yönünde devam edin. Ardından Gürçeşme Cd. hedefine gitmek için 1195. Sk. ve 1139. Sk. rotasını izleyin. Gaziler konumunda 46/8. Sk. hedefine gitmek için Toros Cd., Güneş Cd. ve Şht. Er Mehmet Çadırcı Cd. rotasını izleyin. Son olarak Yaylacık konumundaki hedefinize gitmek için 46/8. Sk. üzerinde ilerleyin ve hedefinize ulaşmış olacaksınız.

Toplu taşıma ile de ulaşım mümkün. Sadece ESHOT ile gidebileceğiniz Mevlana Heykeli’ne İZBAN, İzmir metro ve İzmir tramvay ile ulaşım sağlanamamaktadır. Bu sebepten dolayı Buca Mevlana Heykeli’ne çok yakın olan Eyüp Sultan Cami Durağı’na giden ESHOT otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Eyüp Sultan Cami Durağı’na giden ESHOT otobüsleri:

  • 285 Evka 1 – Konak
  • 875 Evka 1 – Şirinyer Aktarma Merkezi

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ