İzmir’in turizm merkezlerinden Alaçatı, kıyı işgali sorunuyla gündemde. Mersin Koyu’nda Hazine arazisinin çitlerle çevrilip halka kapatılması üzerine, çevreciler hukuki süreci başlattı. Devletin son denetimlerinde tarımsal faaliyet yapılmadığı tespit edilerek kira sözleşmeleri iptal edildi.

İzmir’de ‘demir kapı’ krizi: 21 dönüm kıyı alanı çitle kapatıldı, sözleşmeler iptal edildi
Çeşme Çevre Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre, Alaçatı Mersin Koyu’nda toplam 21.139 metrekarelik kıyı alanı çitlerle çevrildi. Bahsi geçen alan, 245 ada 1 parsel (9.451 m²), 246 ada 1 parsel (5.916 m²) ve 246 ada 2 parselden (5.772 m²) oluşuyor. Parsellerin girişine iki büyük demir kapı yerleştirildi. Yapılan bu müdahale, kıyı kenar çizgisi içinde kalan bölgede halkın denize ulaşımını engelledi.

GDZ Elektrik çalışması İzmir’de ulaşımı etkiledi: Bu ESHOT hattında bugünden itibaren 8 durak hizmet dışı
GDZ Elektrik çalışması İzmir’de ulaşımı etkiledi: Bu ESHOT hattında bugünden itibaren 8 durak hizmet dışı
İçeriği Görüntüle

Kira sözleşmeleri iptal edildi

Çevrecilerin girişimleri sonucunda, Milli Emlak tarafından yapılan denetimlerde bu parsellerin geçmişte tarım yapılması şartıyla kiraya verildiği ortaya çıktı. Ancak bölgede tarımsal faaliyette bulunulmadığı tespit edilince, kira sözleşmeleri iptal edildi. 27 Haziran 2025 tarihli resmi yazıya göre, arazilerde izinsiz yapılaşma ve işgal tespit edilerek, demir kapıların kaldırılması için yasal süreç başlatıldı.

Arsa sahibinden açıklama geldi

Kamuoyunda yankı uyandıran gelişmenin ardından, parsellerden birinin sahibi olduğu belirtilen kişi dernekle iletişime geçerek açıklamada bulundu. Arsa sahibi, dernekle iletişime geçmiş ve şu beyanı vermiştir: “Parsellerden biri bana aittir, diğerlerini devletten tarım için kiraladım. Ancak bu bölge kontrolsüz kalıyordu, çöplüğe dönmesin, arabalar girip park edip perişan etmesin diye bu kapılar yapıldı. Kimseden giriş ücreti almıyoruz. Sadece sahayı temiz tutmaya çalışıyorum.”

Çevreciler süreci takipte

Çeşme Çevre Derneği, yaptığı açıklamada halkın kıyı alanlarına erişiminin anayasal hak olduğunu vurgulayarak“ Her ne gerekçeyle yapılmış olursa olsun, devlet mülkiyetindeki kıyı alanlarının kapatılması, halkın denize ulaşımının engellenmesi ve kıyı kenar çizgisi içinde izinsiz yapılaşma yapılması açıkça hukuka aykırıdır. Çeşme Çevre Derneği olarak, kamu yararını gözetmeye devam edecek ve bu alanların tekrar halkın kullanımına açılması sürecinin takipçisi olacağız. Doğal kıyılar halkındır, halka kalmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ