Batuhan KAYA- Van İl Seçim Kurulu, mazbatanın, resmi olmayan sonuçlara göre Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan yerine AKP’nin adayı Abdulahat Arvas’a verilmesini kararlaştırdı.

Bunun üzerine İzmir’den de Van’a destek olmak amacıyla İzmir Barosu ve Emek ve Demokrasi basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması yapan gruba polis müdahalesi gerçekleştirdi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin “Van’da darbe var” çağrısıyla Türkan Sağlan Kültür Merkezi önünde toplanan paydaşlar ve siyasi partiler, “Van’da darbe var. Van halkının iradesi gaspedilemez! pankartı açtı.

 “Faşizme karşı omuz omuza“, “Baskılar bizi yıldıramaz” Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Direne direne kazanacağız”, “İrade halkındır gaspedilemez”, “Darbeci AKP irademe dokunma”, “Hırsız katil AKP” sloganları atan grup gerçekleşen basın toplantısının ardından yürümek istedi.

Polis, çıkan arbede sonrası yurttaşlara plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı. Çıkan arbedede 1 polis yaralanırken; 6 kişi gözaltına alındı.

Baro Başkanı olaya el koydu

Ardından Emek ve Demokrasi güçleri üyeleri yürüyerek İzmir Barosu'na sığındı. İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz grup ve polis ile görüştü. Başkan Yılmaz, “İzmir Barosu ile Emek ve Demokrasi güçleri Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde ortak basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklaması sırasında saldırı olduğu söylendi. Polis buraya müdahale edemez. Eylemciler dışarı çıkmayacak. Polisler de buradan ayrılmazsa sabaha kadar burada bekleriz, gezide 10 gün evimize gitmedik yine gitmeyiz" dedi.

Polis ile görüşen Baro Başkanı Yılmaz, görüşmeler sonrasında olayların tatlıya bağlandığını ve eylemciler ile polisin olay çıkmadan dağılması konusunda uzlaşma sağladıklarını ifade etti. Öte yandan Yılmaz, hiçbir gözaltının gerçekleşmeyeceğini ifade etti. 

Editör: Esra Seyirden