İzmir Büyükşehir Belediyesi, en kötü gününüzde de yanınızda oluyor. İzmir'de yaşanan bir ölüm durumunda belediyeye bağlı Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı Defin Hizmetleri Şube Müdürlüğü, cenazelerin taşınması, yıkanması, kefenlenmesi, defnedilmesi, defin işleminin kayıt altına alınmasına yönelik hizmetleri gerçekleştiriyor.
Peki İzmir'de cenaze işlemleri nasıl yapılır? İzmir'de cenaze anında ilk yapılması gerekenler neler? Mezarlık seçimi nasıl yapılır? Üste gömü yapılır mı? Cenazeler şehir dışına nasıl nakledilir?
İzmir'de cenaze olduğunda aranacak numara Alo 188
Cenazesi olan insanların yapması gereken ilk şey Alo 188 cenaze hizmetlerini aramaktır. Haftanın her günü 24 saat, resmi ve dini bayramlar da dahil olmak üzere bu numarayı ücretsiz arayarak cenaze ve defin işlemleri hakkında yardım alabilirsiniz.
İhtiyaç olan bölgelerde morglu mobil cenaze yıkama aracı ile hizmet verilmektedir.
İzmir'de cenaze anında ilk yapılması gerekenler neler?
Ölüm olayı evde meydana gelmiş ise ilk olarak Alo 188 cenaze hizmetleri hattının aranması gerekmektedir. Size personel tarafından detaylı bilgi verilecek ve ilgili sağlık birimine yönlendirme yapılacaktır. Aynı zamanda eve bir de cenaze aracı gönderilecektir. Eve gelen tabibin düzenlemiş olduğu Ölüm Belgesi ile birlikte defin kaydı yapılması ve cenazeini yıkama-kefenleme işlemleri için cenaze aracı ile cenazenin morga alınması da sağlanır.
Ölüm olayı hastanede meydana gelmiş ise; hastanenin düzenleyeceği ölümbelgesi alındıktan sonra Alo 188 Cenaze Hizmetleri Hattı aranarak araç talep edilir.
Ölüm olayı adli vaka ise; Adli Tıp Morgunda otopsisi tamamlanan cenazeler için Adli Tıp Kurumunca düzenlenen Ölüm Belgesi alınır. Alo 188 Cenaze Hizmetleri Hattı aranarak cenaze nakil aracı talep edilir. Cenazeye ilişkin ölüm belgesi ile birlikte Defin İşleri Şefliği tarafından defin kaydı gerçekleştirilir.
Mezarlık seçimi nasıl yapılır?
Cenazeler genelde vatandaşın talebi doğrultusunda mezarlıklara defnedilmektedir. Eğer merkezdeki mezarlıklarda aile kabri dışında yer kalmadıysa da gömüye açık alanlar ikamet yerleri yakınlığı göz önünde bulundurularak vatandaşın talebine yönelik bir onay da alınır ve ona göre gömü yapılır.
Üste gömü yapılır mı?
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır.
Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
Üst gömü; gömülü olanın 1. (birinci) derecedeki yakınından veya varislerinden muvafakat alınarak gerçekleştirilir.
Cenazeler şehir dışına nasıl nakledilir?
Cenazenin bir başka ile naklinin talep edilmesi durumunda Türk Havayollarının yurtiçinde anlaşması bulunan havalimanlarına ücretsiz nakil hizmeti verilmektedir. Ayrıca araç ile Manisa, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Denizli, Muğla, Uşak, Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir, Bursa, Çanakkale, Isparta ve Burdur illerine cenaze nakil aracı ile ücretsiz nakil işlemi yapılmaktadır.
Defin sonrası yapılması gereken işlemler neler?
Cenazenin defninden en az 3 (Üç) gün geçtikten sonra, Merkez Defin İşleri Şefliğine başvuru yapılması gerekmektedir. Cenaze yakını tarafınca gömüldüğünü gösterir Ölüm Belgesinin imzalı ve kurum mühürlü bilgisayar çıktısı istenilen surette alınarak, tüm resmi işlemlerde kullanılabilmektedir.
Özlem ÇİMEN DURMAZ
Editör/İzmir haberleri