ÇHD, ÖHD, İHD İzmir Şubeleri ve Adalet için Hukukçular ile Çağdaş Avukatlar Grubu, Hatay'dan milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu Can Atalay'ın serbest bırakılması için basın açıklaması düzenledi. Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde düzenlenen açıklamada, “Can Atalay'a özgürlük” yazılı pankart taşınarak, sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “Hatay halkı vekilini istiyor” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı.

Grup adına açıklama yapan avukat Aytekin Aktaş , mazbatası Hatay İl Seçim Kurulu tarafından düzenlenerek avukatlarına teslim edilen ve milletvekili olarak seçildiğine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlanan Atalay'ın hâlâ tahliye edilmemiş olmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Derhal serbest bırakılmalıdır

DUVAR'dan Cihan Başakçıoğlu'nun aktardığına göre, siyasi iktidarın açıkça halk iradesini gasp ettiğini ifade eden Aktaş, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 83. Maddesine göre; 'Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz'. Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının niteliği ve halkın oyları ile milletvekili seçilen bir kişinin tutukluluğuna ilişkin çok sayıda yargı kararı ve yaklaşık otuz yıllık yerleşik içtihat bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesi'nin daha önce Mustafa Balbay, Sebahat Tuncel, Enis Berberoğlu, Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu başvurularına dair verdiği kararlar ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun tüm bu kararlara atıfla verilen Cumhuriyet Davası'na ilişkin bozma kararı, seçilmiş bir milletvekilinin cezaevinden tahliyesinin hakimin takdir yetkisi içerisinde değerlendirilebilecek bir husus değil, bir anayasal zorunluluk olduğunu ortaya koymaktadır. Buna rağmen Can Atalay için hâlâ tahliye kararı verilmeyerek TCK'nin 109. maddesinde düzenlenen "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçu işlenmektedir. Halihazırda milletvekili olarak seçilmiş olan Can Atalay, seçmenlerinin iradesini parlamentoda temsil etmek, yasama faaliyeti içerisinde yer almak ve deprem bölgesinde olan Hatay için çalışmalarına başlamak üzere derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

Tüm seçilmişler serbest bırakılana kadar mücadele sürecek

Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da Anayasa'nın 83'üncü maddesinin ihlal edildiğini belirterek, “Anayasa ihlaline son verilmeli Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır. Bu hak mücadelesi barolar, sivil toplum kuruluşlarınca yükseltilmeye devam edecektir” diye vurguladı. ÇHD adına konuşan Avukat Ali Ekiz de “Bizim yoldaşlarımızı tutsak ederek susturamazsınız. Biz bu mücadeleyi devam ettireceğiz. Can Atalay'a verilen oylar Gezi'de hayatını kaybedenlerin yoldaşlarının oylarıdır. Bu oylara sahip çıkmak tüm ezilenlerin boynunun borcudur” dedi. Devletin uzunca bir süredir Anayasa'yı ihlal ettiğini belirten ÖHD'li avukat İmdaş Ataş ise Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Can Atalay gibi tüm seçilmişler serbest bırakılana kadar mücadelenin süreceğini vurguladı.

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi.

Editör: Duygu Kaya