İzmir'in Selçuk İlçesi'nde bulunan Artemis Tapınağı, bir zamanlar çok ihtişamlı bir tapınaktı. Tanrıça Artemis'e ithaf edilen tapınak MÖ 550 yıllarında tamamlandı. Tamamen mermerden yapılan bu eser, Dünyanın yedi harikasından biri sayılıyor. Ancak bu tapınaktan geriye sadece bir sütun ve mermer parçası kaldı. Peki Artemis Tapınağı'nın başına neler geldi? İşte detaylar...
Artemis Tapınağı'nın içi ayrı dışı ayrı güzeldi. İçinde birçok sanat eseri bulunan Artemis Tapınağı'nda ünlü Yunan heykel tıraşların heykelleri, tablolar ve altın ve gümüşle bezenmiş kolonlar bulunuyordu.
Sanatçılar en güzel heykeli yapmak ve buraya koymak için yarışmıştı.
Adı unutulmasın diye Artemis'i yaktı
Artemis Tapınağı ziyaretçilerin uğrak noktası ve gözde bir yer haline gelimişti. Dünyanın ilk teröristi olarak bilinen Yunanlı Herostratus ise, isminin unutulmaması adına bu tapınağı yaktı.
356 yılında tapınağı yakan Herostratus, olayı gerçekleştirdikten sonra yakalanır ve yargılanır. Yargılama sırasında Herostratus'a bunu neden yaptığı sorulur. Herostratus'un yanıtı ise şöyle olur: ''Artemis Tapınağını ben, kendi başıma yaktım. Bu zaferi başkalarıyla paylaşamazdım. Ben, korkunun bütün basamaklarını tek tek çıktım. Her aşamasını iliklerime kadar yaşadım ve bitti. Birincisi, yaptığım şeyi ilk düşündüğüm an duyduğum korkuydu ama şan ve şöhret kazanacağımı bildiğim için bu korku uçup gitti. İkincisi, beni tapınağın içinde yakaladı. Duvarlara zift sürüp çırayla tutuştururken. Bir kaç vuruş, o korkuyu da alıp götürdü. En berbatı üçüncüsüydü.
Tapınak yanıyor, tavan çatırdıyor, sütunlar devriliyor, mermer parça parça oluyordu. İnsanlar çığlık çığlığa saçlarını yolarak benim yaktığım ateşi görmeye geliyorlardı. Bunu da çabuk atlattım. Yanan tapınağın yanında bir tümseğe çıktım. Ve haykırdım. Heeeey, beni dinleyin. Bu tapınağını ben yaktım. Ben, Herostratus. Beni duydular, birden sus pus oldular. Ortalıkta sadece yanan tapınaktan çıkan sesler vardı. Sonra, üstüme doğru gelmeye başladılar. O suratlar. Gözlerindeki alevleri gördüm. İşte o an dördüncü korkuyu duydum. Ölüm korkusu. En cılızı da buydu. Çünkü, ben ölüme inanmam. Ben Herostratus'um. Artemis Tapınağı'nı yaktım. Adım çağlar boyunca hatırlanacak. Ama sen Baş Yargıç Kleon, seni kim hatırlayacak?''
Yani Herostratus, bu korkunç olayı sadece çağlar boyunca hatırlanmak için yapmıştı. Bu açıklama sonrası Efesliler Herostratus hakkında idam kararı verir. Bununla da kalmaz adı sonsuza kadar unutulsun diye adının anılmasını da yasaklarlar. Adı tüm kayıtlardan silinse de bu bir işe yaramaz. Aslında Herostratus amacına kavuşur. Ve artık kötü de olsa bir şöhreti olur.
Daha sonra Artemis Tapınağı'nı yenilemek için çalışmalar yapılır, ancak buraya Hristiyanların egemen olması ile birlikte tapınağa ait olan taşlar, başka yapılarda kullanılmak üzere taşınır. Harika bir güzellik bu şekilde yok olur.