İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir'de bir damla suyun boşa gitmemesi için harekete geçti. Belediye bu kapsamda yağmur suyunu toplayacak projeleri devreye soktu.

Sünger Kent projesi nedir?

Sünger şehir, Yeşil Altyapı teknikleri, Su Duyarlı Kentsel Tasarım yaklaşımları klasik borulu kentsel drenaj sistemlerinin dışında bu sistemlere alternatif ve destekleyici olarak geliştirilen ekolojik temelli yağmur suyu yönetimini esas alan yaklaşımlardır. Temel olarak kentsel alanlar üzerine düşen yağmursuyunu yeşil altyapı teknikleri kullanarak yönetmeyi hedefler. Ana fikir yağmur suyunun mümkün olduğunca düştüğü alanda toplanması, depolanması ve sızdırılması üzerine kuruludur.

Sünger Kent projesi kapsamında neler yapıldı?

Kuraklıkla mücadele vizyonuyla şekillenen ve yağmur suyu hasadı çalışmalarını genişleten Sünger Kent İzmir projesi başlatıldı. Projeyle yağmur suyu hasadına yönelik bir teşvik sistemi uygulanarak 5 bin binaya 5 bin yağmur suyu deposu dağıtımı ile İzmir’e 10 bin yağmur bahçesi kampanyası yürütülüyor.

Yağmur suyu hasadı için 12 otobüs durağı, doğa dostu yeşil durağa dönüştürüldü.

Mezarlık alanlarında yağmur suyu hasadı ile yeşil dönüşüm başlatıldı. Kentin asfalt ve betonla kaplı geçirimsiz yolları, otoparkları gibi yüzey alanları su baskınlarını önlemek amacıyla geçirimli alanlara dönüştürülmeye başlandı. 

Küçük Menderes Havzası’nda yeraltı sularını yeniden doldurmak için şarj-besleme kuyuları, sızdırma sarnıçları ve sızdırma göletleri kurularak yağmur suyu hasadı başlatıldı.

Ödemiş’te 60 bin metreküp suyu, yani 24 olimpik havuzun biriktirebileceği suyu yeraltında depolayacak ülkenin ilk biyolojik sızdırma göleti yapıldı.

Çiftçilere kuyuları ile yağmur suyu hasadı yapmalarını teşvik etmek amacıyla 2 bin yağmur suyu filtreleme deposu dağıtım çalışmaları sürüyor.

Türkiye’nin ilk sünger köyü ise Karaburun Sarpıncık Köyü’nde vatandaşlarla birlikte oluşturuldu. 

Editör: Özlem Çimen Durmaz