Bu arada bu soruşturmada kumpas kurdukları içini yapılan karşı operasyonda ise, aralarında kentin eski emniyet müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu 17 kişi tutuklanmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca 2010 yılında başlatılan gizli bilgi ve belge bulundurma soruşturması sonrasındaki operasyonlarda, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele'nin de aralarında bulunduğu 49'u muvazzaf asker toplam 93 kişi tutuklandı. Dava kapsamında 357 kişi hakkında da dava açıldı. İzmir 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davalarda, sanıklar 'Pandora' veri tabanının de içinde olduğu dijital imajlarla suçlandı. Bu delillerin sahte olduğunu iddia eden sanıkların çoğu ise 2014 yılında özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasından sonra tutuksuz olarak yargılanmaya başladı, zaman içinde tutuklu sanık kalmadı. Davaya bakan 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi ise delillerin sahte olup olmadığının incelenmesi için bilirkişi heyetine gönderdi.

HEYET RAPORUNU AÇIKLADI

İzmir'deki çeşitli üniversitelerden 7 bilirkişi heyetinin hazırladığı 109 sayfalık bilirkişi raporu da, mahkemeye ulaştı. Heyetin raporun sonuç bölümünde, “Olay yeri HAŞH değerleri eksiktir. Delil niteliği yoktur. Ayrıca H 2 ve H3 HAŞH değerleri tutarsızdır" ibaresine yer verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan davanın avukatlarından Murat Ergün, “Bilirkişinin bu anlatımları, sahteciliğin delilidir. Tüm sanıkların hepsinin, 8 Şubat'taki duruşmada, beraat etmesini bekliyoruz" dedi.

CASUSLUK OPERASYONUNU YAPANLARA DA OPERASYON YAPILDI

Bu arada askeri casusluk davası olarak bilinen operasyonu gerçekleştiren zamanını polis ve kamu görevlilerine de geçen kasım aylında, operasyon yapıldı. Operasyonda, aralarında kentin eski Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu 17 kişi tutuklanmış, 15'i adli kontrol şartıyla olmak üzere 19 kişi de serbest bırakılmıştı.

Taylan YILDIRIM/ İZMİR(DHA)

Editör: Haber Merkezi