Belkahve İzmir'in Bornova ilçesinde yer alır. İzmir merkezine 25 km mesafede bulunan Belkahve, tarihi bir öneme sahiptir.

Mustafa Kemal Atatürk, İzmir'in düşman işgalinden kurtarılmasından bir gün önce, İzmir Körfezi'ni gördüğü yerdir.

Salih Bozok hatıralarında o günü şöyle anlatır: Nif'e (Kemalpaşa) geldiğimiz zaman akşam olmak üzereydi. Nif'te bize gösterilen eve girdik. Biraz istirahattan sonra Paşa, Nif'ten İzmir'e kaç kilometre mesafe olduğunu sordular. 30-35 kilometre kadar olduğu söylendi. Bunun üzerine Paşa 'bir yerden İzmir'i görmek kabil midir?' dediler. 10-15 kilometre kadar ileride Belkahve denilen yerden göründüğü söylendikten sonra Paşa derhal oraya gitmek istediler ve otomobile binerek Belkahve denen yere geldik. Orada 1. Ordu Komutanı Nurettin Paşa'yı bulduk. Bir büyük ağacın altında oturmuş, İzmir limanını seyir ve temaşa ediyordu. Bizim geldiğimizi görünce derhal Mustafa Kemal Paşa'nın yanlarına gelerek limandaki İngiliz, Fransız ve Yunan gemilerini gösterdi ve İzmir'in görünen bazı yerleri hakkında bilgi vermeye başladı. 'Şurası Kadifekale'dir, şu görünen Kordon'dur, bu taraf Karşıyaka'dır,' dedi."

Günümüzde burada bir anıt bulunmaktadır. Kőrfezin doğusunda çevredeki yamaçlardan inen akarsuların getirdigi alüvyonların denizi doldurması ile oluşan Bornova Ovası, onun doğusunda da Kemal Paşa Ovası bulunur, Bu iki ova arasında yüksekliği 250 metreye kadar varan Kahveci Beli yer alır.

Ormanlarla kaplı bir yer

Belkahve, Atatürk'ün doğumunun 100. yılı nedeniyle bir düzenlemeden geçti. Bölgede piknik yerleri bulunuyor. Alan aynı zamanda kızılçam koru ormanları ile kaplı. Bölgede piknik masaları, tuvalet, büfe gibi ihtiyaçlara hizmet verecek yerler bulunuyor.

Ata anıtı da bulunuyor

Belkahve'de aynı zamanda Ata Anı evi de bulunuyor. Burada savaştan kalma eşyalar sergileniyor.

Belkahve'ye nasıl gidilir?

İzmir şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta yer alan Belkahve'ye özel aracınızla rahatlıkla gidebileceğiniz gibi, İzmir-Kemalpaşa dolmuşları ile de ulaşabilirsiniz

Editör: Özlem Çimen Durmaz