İzmir Körfezi’nde özellikle Bostanlı sahili yakınlarında deniz yüzeyi, aşırı çoğalandeniz marulu (Ulva lactuca) ile kaplandı. Uzmanlar, kirlilik ve sıcaklık artışı nedeniyle meydana gelen bu durumun deniz ekosistemine olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarıyor.
İzmir Körfezi’nde deniz marulu artışı gözlemlendi
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, kıyıya yakın bölgelerde su yüzeyini kaplayan yeşil yosunlar dikkat çekiyor. Deniz suyundaki azot ve fosfor seviyelerinin yükselmesiyle birlikte, deniz marulu olarak bilinen yosun türü Körfez’de hızla yayıldı.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, körfezdeki kirliliğin deniz marullarının çoğalmasına neden olduğunu belirtti.
Kirlilik ve sıcaklık artışı deniz marullarını tetikliyor
Deniz marullarının aşırı çoğalmasının temel sebeplerinden biri suya karışan azot ve fosfor gibi besleyici elementlerin artması olarak açıklanıyor. Prof. Dr. Taşkın, bu süreçte hava ve su sıcaklıklarının da önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, “Kirliliğin önüne geçilmeden deniz marullarının artışını engellemek mümkün değil. Deniz marulları kısa bir yaşam döngüsüne sahip ve hızla üreyebiliyor. Bu yüzden yılda birkaç kez bu tür artışlar gözlenebilir” dedi.
Deniz marulları toplanmalı mı?
Deniz marullarının toplanmasının bazı riskler taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Taşkın, “Deniz marullarını toplamak doğru bir çözüm olmayabilir. Çünkü sudaki besleyici elementlerin azalması, bu elementlerin diğer planktonik türler tarafından kullanılmasına yol açar. Bu da geçen yıl yaşanan balık ölümlerine sebep olan plankton patlamalarını tetikleyebilir” dedi.