İzmir Körfezi’nde yıllardır sürdürülen temizlik çalışmalarına rağmen çevresel sorunlar bir türlü bitmiyor. Körfez'de zaman zaman etkili olan kokunun yanı sıra geçen yıl ciddi boyutta balık ölümleri de yaşanmıştı.

Körfez'i temizleme çalışmaları devam ederken, konu ile ilgili bir açıklama da Zafer Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı su ürünleri mühendisi Anıl Sencer'den geldi.

Sencer, çözüm için Çiğli Kuş Cenneti bölgesindeki mendireğin yıkılmasını gösterdi.

Körfez'deki kokunun nedeninin akıntı olmaması olduğunu belirten Sencer şöyle devam etti: “Körfez'in sorunu ne yazık ki akıntılı olmayışı ve akıntılı olmayışından kaynaklı birikimler. O birikimlerin yarattığı mikroorganizmaların da oksijen çökertmesi ve buradaki balık ölümleri ve hepimizin aldığı kötü koku. Aslında kısmen doğru şeyler yapılıyor. Özellikle 15 yıldır, 20 yıldır dere yatakları hassasiyetle temizleniyor. Onun dışında fiziksel çöpler sürekli temizleniyor deniz yüzeyinden. Ama görüyoruz ki bunların hiçbiri yeterli olmuyor tabii ki de”

Balık ölümlerini tekrar yaşayacağız

Sencer, geçtiğimi yıl yaşanan balık ölümlerinin yine yaşanacağını kaydederek şunları söyledi:

“Ben çocukluğumu Bostanlı sahilinde geçirdim. O zaman da Bostanlı Deresi’nin önü her zaman içinde ekskavatörlerle temizleniyordu. O zamandan bu zamana değişen hiçbir şey yok. Yani aradan yaklaşık 35-40 yıl geçmiş. O zamanda yapılanlar şu anda da yapılıyor. Dolayısıyla halen daha bu aynı şeyleri yapmak bizim elimize çok büyük sonuçlar getirmiyor. Daha radikal çözümler mutlaka uydurmak zorundayız bu konuya. Bugüne kadar yaklaşık 50-60 yıldır körfezi temizliğiyle alakalı biz sürekli bir şeyler yapıyoruz. Ama netice, geçen sene Körfez’imiz komaya girdi. Ve şu anda komada bir hastamız var. Şu anda Körfez’de geçen seneki görüntüyü görmüyoruz. Ama bu birkaç ay sonra görmeyeceğimiz anlamına gelmiyor, göreceğiz. Çünkü 1-2 hafta önce Mavişehir kıyılarında deniz marullarına tekrar rastladık. O deniz marulları orada bakteriler tarafından veya algler tarafından, mikroorganizmalar tarafından tüketilecek. Mikroorganizmalar besin aldığı için çoğalacak. Çoğaldıkça tüketim olacak ve bu en sonunda bu deniz marulları çökecek. Orada bir katman oluşturacak. Bu arada algler de fazlalaştığı için oksijen miktarını düşürecekler. Ve biz o balık ölümlerini büyük ihtimalle İzmir’de tekrar yaşayacağız.”

Kokunun nedeni Çiğli'deki mendirek

Körfez’de akıntıyı engelleyen ve kokuya neden olan uygulamanın Çiğli Kuş Cenneti bölgesinde bulunan mendirek olduğu görüşünü dile getiren Sencer şöyle konuştu:

“Komadaki hastaya artık radikal bazı hareketlerle bulunmak zorundayız. Bunların en başında da... Homa Dalyanı’nda dikine ilerleyen bir mendirek var. Çiğli’den kuzeye çıktığımızda, yukarıya çıktığımızda orada kuş cenneti vardır. Kuş cennetinin aslında sahil kesiminden bahsediyoruz. Bütün kuşların da göç yolunun üzerinde bulunur bu. Ve Homa Dalyanı korunması gereken bir alandır. Homa Dalyanı’nın korunması için de oraya bir mendirek yapılmış. Ama bu mendirek yapılırken bazı hatalı çalışmalar yapılmış Körfez’de. Ama İzmir Körfezi’nin boğazını sıkan ve İzmir Körfezi’nin temizlenmesini engelleyen, bizim bütün çabalarımızı 50 yıldır boşa çıkartan tek bir tane imalat var. O da Homa Dalyanı’nda dikine çıkan bir mendirek var. Mendirek de şekil itibarıyla gelen Foça’dan gelen ve Çiğli’den geçerek gelen bütün akıntıyı orada durduruyor. Durdururken Mavişehir, Çiğli, Mavişehir, Bostanlı, Karşıyaka, Alaybey, Bayraklı’ya kadar büyük bir sığlaşma yaratıyor. Bu sığlaşmayla beraber çok fazla orada aynı zamanda çamur birikimi söz konusu oluyor.”

İzmir'de av tüfeği ile vurulan kişi hayatını kaybetti İzmir'de av tüfeği ile vurulan kişi hayatını kaybetti

Mendireğin yıkılmasıyla birlikte Körfez’de akıntının başlayacağını ve mevcut temizlik hamleleriyle birlikte yüzülebilir Körfez hayalinin gerçekelşeceğini kaydeden Sencer, şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda Mavişehi önü sığlaşmayı geçtik. Artık deniz tabanı denizin üstüne çıkmış durumda. Deniz tabanı denizin üstüne çıkması demek artık orada denizin özelliği kaybetmesi anlamına geliyor. Burada herhangi bir akıntıdan bahsedemeyiz. Mendirek oradan kaldırılmalı ki doğal akış sağlansın. Doğal akış sağlandıktan sonra işte o zaman körfezin dip taraflarına doğru akıntı gelecek. Şu anda eğer betimleme doğruysa hasta insanın boğazını sıkıyor o mendirek. Tunç Bey’in hep söylediği bir şey vardı. ‘Bırakalım Körfez kendini temizlesin’ diye. Bu artık asla teknik olarak olmayacak bir şeydi. Ama kendi buna inandırmıştı. İşte eğer o mendirek yıkılırsa Körfez kendini temizlemeye başlayacak.

O zaman denize gireriz

Tabii ki uzun vadede bahsettiğimiz Mavişehir’deki Alaybey’e kadar olan o çamur katmanında Uzunada’yla Homa Dalyanı arasında bir adacık yapılırsa ve buraya bir pompa istasyonu kurulursa, o pompa istasyonunda dış Körfez’den iç Körfez’e temiz su basılırsa, biz Mavişehir’de, Bostanlı’da Ilıca Plajı’na sahip olmuş oluruz. O zaman denize çok güzel bir şekilde gireriz tabii ki. Yüzülen Körfez, keyif yapılan Körfez, İzmirli’nin Körfez’de barıştığı bir ortam o zaman oluşmuş olur.”

Kaynak: ANKA