Sitrin, son dönemde oldukça talep gören taşların başında geliyor. Sitrin taşı, rengi sarıdan açık kahveye doğru giden genellikle bal sarısı tonlarında bulunan, nadiren saydam, genellikle yarı saydam yada opak olarak bulunabilen bir kuvars kristalidir. Kuvars ailesinin sarı renkli üyesidir de diyebiliriz kısaca. Sitrin adını, renginden dolayı “limon” anlamına gelen Fransızca “citron” kelimesinden almıştır.

Tarihi 1. yüzyıla kadar uzanır. Yunan ve Roma uygarlıklarında takı olarak kullanılmıştır. Antik kazılarda bulunan kalıntılar bu bilgileri sağlamıştır. Sitrin taşının ayrıca Windsor Düşesi’nin flamingo broşunda ve Bulgari Cerchi küpelerinde yer aldığı biliniyor.

Para getirdiğine inanılıyor

“Tüccar Taşı” yada “Başarı Taşı” olarakta anılan Sitrin taşı, yüzyıllarca bolluk, bereket ve para getirdiğine inanıldığı için kasalara konulmuştur. Yüzyıllarca zenginlik ve bollukla ilişkilendirilmiştir. Bugün ise aynı amaçla çanta, cüzdan yada cepte taşınmaktadır.

Sitrin taşının faydaları

-Başarı getirici olduğuna inanılan bir taştır.
-Kişinin depresyona neden olan duygularından kurtulmasına yardım eder.
-Ametist gibi, bir ortamdaki istenmeyen enerjilerin engellenmesi için kullanılabilir.
-Zihinsel berraklığı artırır.
-Kendisini taşıyan kişiye neşe ve mutluluk duyguları verir.
-Kendine güvenme duygusunu güçlendirir ve sinirlilik durumlarında rahatlatıcı ve güven vericidir.
-Böbrek, kolon, ciğerler, hazım organları ve kalp için yararlı olduğuna inanılmaktadır.
-Bolluk, bereket ve şans taşıdır. Eski çağlarda adı tüccar taşı olarak geçer.
-Negatif enerjiyi yok eder. Ancak kuvars kristali gibi negatif enerjiyi bünyesinde toplamaz. Bu sayede negatif enerjilerden arındırma işlemine de ihtiyaç duymaz.

Sitrin taşı nasıl kullanılır?

Bu taşı kullanmak isteyenler eğer İzmir'de yaşıyorsanız Kemeraltı Çarşısı'nda kolaylıkla bulabilirsiniz. Taşın cüzdanınıza koymak için küçük parçaları olduğu gibi, kolye ucu şeklinde olan hali de satılıyor. Bunun dışında bileklik, küpe gibi takı olarak kullanabileceğiniz taşları Kemeraltı Çarşısı'ndan alabilirsiniz.

Taşı aynı zamanda çantanıza koyabilir veya evinizin bir köşesine de yerleştirebilirsiniz.

Ayrıca işlenmemiş bir kristal kütle olarak ta iş yerinde, çalışma masasında bulundurabilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz