Gizem TABAN ŞEBER/İZ GAZETE- İzmir Gençlik Belediyesi Başkanı Kaan Levent Bozdağ, İz Televizyonu’nda İz Gazete Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Yağız Barut’un sunduğu Gündem Özel programına konuk oldu. Bozdağ, İzmir Gençlik Belediyesi’nin oluşumunu ve çalışmalarını anlattı.

izmir-genclik-belediyesiiiiii-baskani-bozdag-genclerin-orgutlenmesi-gerekiyor

Gölge Belediye olarak da söz edilen İzmir Gençlik Belediyesi’nin kuruluş hikayesini aktaran Başkan Kaan Levent Bozdağ, “Hedefimiz bir gençlik meclisi, bir gölge meclis ortaya çıkarmaktı. Buca Belediyesi CHP Meclis Üyesi Merve Doğan’ın da desteğiyle fikrimizi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ile paylaştık. Kendisi hiç ikiletmedi ama adı ‘Gençlik Meclisi’ değil, ‘Gençlik Belediyesi’ olsun dedi. Bundan sonrasını bize bıraktı. Çalıştık ve bir model ortaya koyduk. Mart 2021’de yola çıktık. O günden bugüne bu modeli geliştirmek üzere faaliyetler gerçekleştirdik. Mart 2023’te de Gençlik Belediyesi aktif olarak çalışmaya başladı. Üzerinde durmamız gereken en önemli kavram gölge belediye... Bu aslında, ‘Gölge Hükümet’ten gelen, İngiltere’de hayata geçen bir metot... İngiltere’de işçi partisi, muhalefete düştüğünde kendi kabinesini kuruyor ve bir hükümet gibi çalışıyor. Hükümetin yaptığı çalışmaları inceliyor ve ‘Biz hükümette olsaydık, şöyle yapardık’ gibi bir perspektif ortay koyuyor. Biz de ‘Bunu niye belediye olarak gerçekleştirmeyelim’ diyerek yola çıktık. İzmir Gençlik Belediyesi de gençlerle beraber; ‘Gençler için neler yapılabilir, bu kent için neler yapılabilir’ sorularının cevabını arayan bir yapı...  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir başkanı var, bizim de bir başkanımız var, Büyükşehir’in meclisi var, bizim de meclisimiz var, biz de komisyonlar ve meclis üyeleri var. Büyükşehir ne yapıyorsa biz de gençler olarak ‘Biz ne yapabiliriz’in modellemesini yaptık diyebiliriz” açıklamalarında bulundu.

Gençlik bakışı katıyoruz

İzmir Gençlik Belediyesi’nin çalışma modeline dair konuşan Başkan Bozdağ, “Büyükşehir Belediye Meclisi’ni ve gündemi çok sıkı takip ediyoruz. Kendi çalışmalarımız ve projelerimiz var, aynı zamanda Büyükşehir’in yaptığı projelere de bir gençlik bakışı katmaya çalışıyoruz. Bir denetleyici olarak iç denetleyici gibi bir mekanizmamız var. Toplam 11 komisyonumuz var. Önce, sorun tespitinde bulunuyoruz. Komisyon kendi çalışma alanında sorun tespiti yaptıktan sonra, konunun muhataplarıyla sorunun çözümü üzerine çalışmaya başlıyor. Nihayetinde bir çözüm ortaya çıkarıyor ve kendi meclisimiz bu kararı onayladıktan sonra Büyükşehir’in ilgili birimleri, meclis üyeleri ve Sayın Başkan ile irtibat kurarak aldığımız kararları kabul ettirmeye çalışıyoruz” dedi.

Çalışmaları anlattı

Hayata geçirdikleri faaliyetlerden örnekler veren İzmir Gençlik Belediyesi Başkanı Bozdağ, “Sivil denetim noktasında bir çalışmamız oldu. Haziran ayında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde; 26 yaşını geçenlerin toplu ulaşımda öğrenci indiriminden yararlanamayacağını içeren bir önerge komisyonlara havale edildi. Biz bunu meclis gündeminde gördükten sonra hızlıca bir raporlandırma yaptık. Sonrasında, Büyükşehir’in meclis üyelerine, grup başkanvekillerine, komisyon üyelerine, ilgili bürokratlarına bunun yanlış bir uygulama odluğunu, bu şekilde devam edilmemesi gerektiğini beyan ettik. Onlar da ilgilendiler ve önerge  geri çekildi, uygulanmadı. Bir izleme örneğimiz var. Özellikle otobüslerde saat 22.00’den sonra kadın yolcuların istediği yerde inebilme durumu söz konusu... Arkadaşlarımız; bu yeterince duyuruluyor mu, vatandaş bunu talep ettiğinde uygulanıyor mu diye izliyorlar. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile bir proje yapıyoruz; yaklaşık 10 dönüm arazinin 10 dönümüne karakılçık buğdayı, 10 dönüme arpa ekeceğiz. Karakılçık buğdayını hasat ettikten sonra makarna haline getireceğiz ve ihtiyaç sahibi genç arkadaşlarımıza dağıtacağız. Arpayı da hasat ettikten sonra kırsalda ihtiyaç sahibi üretici gençlere hibe edeceğiz. Şu an bir arkadaşımız,Bremen Belediyesi’nde staj yapıyor, orada da bir Gençlik  Belediyesi kurma yolunda ilerliyoruz. Gençlik Belediyesi’ni İzmir sınırlarından çıkarma yolunda ilerliyoruz diyebiliriz. Bremen, İzmir Büyükşehir Belediyemizin kardeş şehri, bu da bizim için önemli bir faktör...” diye konuştu.

Dezavantajlı gruptalar

Gençlerin sivil toplum ve siyasette daha etkin olmaları gerektiğini belirten Bozdağ, “Gençler mevcut siyasi düzende ötekileştiriliyorlar. Siyasette dezavantajlı grupların başında geliyorlar. Söz söyleme hakları yokmuş gibi lanse ediliyor. Özellikle siyasi partilerde; siyaset üretmek yerine, mevcut siyaset üretenlerin bayrak asanı, broşür dağıtanı, bütün yükü sırtlanan kişiler olarak algılanıyor. Gençler bunu hak etmiyor. Karar mekanizmalarının yanına yaklaşamıyorlar. Gençlerin sorunlarını anca gençler anlatabilir. Gençler şu an barınma, sağlıklı ve temiz gıdaya erişim, hayat pahalılığı gibi sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunları çözmek için örgütlenmek gerekiyor. Bir araya gelmek ve fikirlerini özgürce ifade edecekleri ortam gerekiyor. Gençlik Belediyesi de bu ortamlardan bir tanesi... Ancak Gençlik Belediyesi’nin de ötesine geçmek gerekiyor. Belediye meclislerine girmek gerekiyor, siyasette yer edinmek gerekiyor, TBMM’ye girmek gerekiyor. Bu noktada da örgütlenme çok önemli...” ifadelerini kullandı.

Sadece unvan değil

Avrupa Gençlik Başkenti olma yolunda finale kalan 5 Avrupa kentinden biri olan İzmir’in bunu başarması halinde kentteki gençlere katkısının neler olacağını değerlendiren Bozdağ, şunları söyledi: “Gençlik Örgütleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile beraber bir başvuru süreci yürütülüyor, Gençlik Belediyesi de bunun öncülerinden bir tanesi.. Avrupa Gençlik Başkenti unvanını kazandığımızda ne olacak? Aslında sadece bir unvandan değil bir vizyondan bahsediyoruz. İzmir bir gençlik kenti, 1 milyona yakın genç var. Bir üniversite şehri... Bu unvanı kazandıktan sonra 2026’ya kadar bu şehri bir gençlik başkenti olma noktasında hazırlayacağız. 2026’yı Avrupa Gençlik Başkenti olarak yürüteceğiz ama 2026 sonrasındaki süreçte İzmir’in Avrupa standartlarında bir gençlik kenti olma vizyonunu taşımamız gerekiyor. Nedir bu vizyon; genç odaklı bir şehir, istihdam noktasında gençlere önem veren bir şehir, etkinlikler, aktiviteler konusunda gençleri besleyecek bir şehir... Yani her anlamda gençleri bir numaralı aktör ve faktör olarak ortaya koyan bir şehir vizyonu çizme noktasında hareket edildiğini söyleyebilirim.”