İzmir Gazeteciler Cemiyeti, eski AKP Milletvekili ve İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar'a hakaret ettiği gerekçesi ile hakkında verilen 1 yıl 2 ay cezanın Yargıtay tarafından onanması sonucu tutuklanan A3 Haber Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Gençel için basın açıklaması düzenledi. Cemiyet Başkanı Dilek Gappi, gazetecilerin doğruları yazdıkça gözaltına alındığına dikkat çekerek “Hayatımız pahasına meslek ilkelerimizden ayrılmayacağız” dedi.

İzmir'den yayın yapan “A3 Haber” isimli haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Gençel, geçtiğimiz hafta İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar’ın "hakaret" iddiasıyla açtığı dava sonucu verilen 1 yıl 2 ay cezanın Yargıtay’da onanması nedeniyle tutuklandı. Gençel'in tutuklanmasına tepki gösteren İzmirli gazeteciler, Gazeteciler Cemiyeti'nin çağrısıyla Konak'ta bulunan Gazeteci Hasan Tahsin Anıtı önünde bir araya gelerek tutuklamayı düzenledikleri basın açıklamasıyla protesto etti.

İzmirli Gazeteciler adına konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Gazeteciler halkın haber alma, halkın gerçekleri bilmesinin teminatıdır. Sevgili halkımız ancak biliniz ki, artık sizler için mücadele ederken çok ama çok zorlanıyoruz. Doğruları yazdıkça gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, işsiz kalıyor, cezalandırılıyoruz. Bazıları basın sadece onların istediklerini yazsın, onların gerçeklerine hizmet etsin istiyor. Bizler bir avuç gazeteci de kalsak hizmet etmeyeceğiz” dedi.

Başkan Gappi açıklamasında şunları söyledi:

“Bizler bir avuç gazeteci de kalsak hizmetlerine beklentilerine cevap vermeyeceğiz. Onların istediklerini gibi habercilik yapmayacağız. Bizler gazetecilik meslek ilkelerinden hayatımız pahasına vazgeçmeyeceğiz. Kadri Gürsel gibi, Barışlar gibi, Murat Ağırel gibi Hülya Kılınç ve nice meslektaşlarımız gibi ve şimdi de Süleyman Gençel gibi cezaevlerinde baskılarla susturulmaya çalışılıyoruz. İçişleri Bakanı'na sesleniyorum. Burada bir yanlış var. Yanlış kişiyi tutukladınız. Azılı suç örgününün lideri ‘Süleyman Gençel'i öldürmek için beni tuttular’ derken, sizler niçin azmettireni tutuklamıyor gözaltına almıyorsunuz? Üstelik hakaret etti diyerek gazeteciyi tutukluyorsunuz. sizlere bir tavsiyemiz var bu işin arkasında kimse durmamalıdır. Aksi takdirde tarih bizleri mücadele eden, sizleri ise katillerin, vicdansızların arkasında duranlar olarak yazacaktır. Türkiye kimsenin babasının çiftliği değildir. Kamu kaynaklarını pervasızca kullanan karanlık zihniyetler kirli oyunlarını gizlemek için her yere saldırmaktadır. Kiralık katilin beni tuttu dediği kişi bugünlerde yüzlerce gazeteyi, internet sitesini devlet kurumlarına şikayet ederek maddi olarak parasal olarak cezalandırılmasını sağlamaktadır. Ama; bilmelidir ki, kendisi için yolun sonu gelmiştir. Türkiye'de doğruları yazan gazeteciler cezaevlerine atılamayacak kadar basın özgürlüğü güçlendiği sürece bizler mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Ve bilin ki Süleyman Gençel yalnız değildir her zaman yanındayız ve bir an önce serbest bırakılmalıdır.”

Editör: Tuğkan Üsküp