İzmir'de 30 Ekim tarihinde meydana gelen depremde birçok ev hasar gördü ve oturulamaz hale geldi. Evsiz kalan vatandaşlar ise yeniden evlerine kavuşmak için mücadele vermeye başladı.

Depremzedeleri düşünen İzmir Büyükşehir Belediyesi de kolları sıvadı ve Halk Konut Projesi'ni devreye soktu.

Bu sayede Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren İzmir Büyükşehir, eşi görülmemiş bir de dönüşüm seferberliği başlatmış oldu.

Proje kapsamında, 30 Ekim depreminde hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların mevcut yapı yönetmeliklerine uygun olarak yeniden yapılması ve yurttaşların konut sahibi olması amaçlanıyor.

Bu proje sayesinde Türkiye'de ilk defa bina ölçeğinde dönüşüm başladı. Halk Konut Kooperatifleri modeli ile vatandaşlar kendi binalarının müteahhiti haline geldi.

Depremde yıkılan Dilber Apartmanı için kurulan Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi’nin kurulması ile başlayan süreç, bugün 51 kooperatife ulaştı.

Halk Konut Kooperatif Modeli nasıl işliyor?

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde evlerini kaybeden yurttaşlar, devlet kurumları ile sayısız görüşme yaptı, ancak yeterli desteği alamadı. Devlet desteğinden umudunu kaybeden depremzedelerin İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ile görüşmeleri sonucu Halk Konut Kooperatif Modeli ortaya çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON A.Ş., EgeŞehir A.Ş. ve Bayraklı Belediyesi iştiraki BAYBEL A.Ş.’nin güç birliği oluşturarak hayata geçirdiği Halk Konut projesi, İzmir’deki hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların mevcut yapı yönetmeliklerine uygun olarak yeniden yapılması ve yurttaşların konut sahibi olmasını hedefliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi, depremzedelerin kendi konutlarını yapabilmesi için vatandaşlara belediye güvencesi ve teknik yardım sunuyor. Model ile pek çok orta hasarlı bina için İzmirlilere destek olunması amaçlanıyor. Halk Konut projesinde görev alan belediye şirketleri, yüzde 1 gibi sembolik bir kar oranı ile kooperatife müteahhitlik hizmetini karşılıksız veriyor.

Dilber Apartmanı için Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi’nin kurulması ile başlayan sürecin devamında Halk Konut Kooperatif Modeli ile 51 kooperatife ulaşıldı. Bunlardan 20’si kooperatifleşme sürecini tamamladı, Halk Konut Modeline katılım şartları sağlanarak sözleşmeleri yapıldı. 11 kooperatifin kuruluş süreci tamamlandı ve protokol tarafları ile sözleşme aşamasına geldi. 20 bina ise kooperatifleşme sürecini yürütüyor. Böylece sözleşmeleri imzalanan kooperatiflerle birlikte 100 bin metrekarelik alanda bin 100 bağımsız bölümün proje ve yapım süreci başlatılmış oldu.

Editör: Özlem Çimen Durmaz