CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Ülke ve kent gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Güç, soruları da yanıtladı. Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, “AKP iktidarı şu an anketlerde yüzde 20’lerde ama toplumun her kesimiyle görüşüyoruz, sokaktayız, AKP iktidarı toplumda yok. Yüzde 10 menfaat grubu var. O da bittikten sonra ilk seçimlerde yok olup gidecekler. Bu seçimlerde ciddi bir oy oranıyla seçimi alacağımıza inanıyoruz. Anketlerde yüzde 40’larda görünüyoruz. Toplumda sessiz bir çığlık var, bunun karşılığını ilk seçimlerde göreceğiz. CHP önümüzdeki dönemde bu ülkeyi yönetecek tek parti…” dedi.
“ASIL GÜNDEME ODAKLANACAĞIZ”
Toplumun birçok ihtiyacını yerel yönetimlerin karşıladığını belirten Güç, “Yerel yönetimlerde yaşanan ufak tefek sorunlar, halkın ekonomik buhran nedeniyle her şeyi bizden beklemesinden kaynaklı. Merkezi yönetimin yapması gereken ama yerel yönetimlerin yaptığı o kadar iş var ki… Beklenti bize döndü. Tüm baskılara rağmen CHP’li arkadaşlarımız bu mücadeleyi veriyor. Bunun karşılığını halkımızdan alacağımıza inanıyorum. Suni gündemler yaratılarak gündemi değiştirmenin bir anlamı yok. Gündem sosyal hayat, çocukların geleceği, ekonomik kriz, emekliler, gündem toplum… Asıl gündeme odaklanacağız” diye konuştu.
“BİRİLERİNİN ADAMI DEĞİLİM”
“Eski CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın, kendisine yönelik ‘Cemil Tugay’ın avukatlığını yapıyor” eleştirisinin sorulması üzerine Güç, şunları söyledi: “Tacettin Bayır’ın kendi düşüncesi… Ben birilerinin adamı değil CHP’nin il başkanıyım. O onu demiş bu bunu demiş anlayışıyla değil, ülkenin halkın sorunlarına odaklanma anlayışındayım.”
“HALKIN TEVECCÜHÜ DÜŞECEK DEĞİL”
‘İzmir’de birçok ilçede CHP’nin oyları düştüğü söyleniyor, bununla ilgili çalışmanız var mı?’ sorusuna yanıt veren Güç, “Çalışmalarımız var ancak bu algı yönetimi.. İzmir CHP’nin kalesi, ufak tefek sorunlar oldu diye halkın teveccühü düşecek değil. Sahada bir tepkiyle karşılaşmıyoruz. İşçi maaşları, çöp problem oldu diye halk tepki verecek değil. Halkın gündemi farklı…” dedi.
SENDİKA EYLEMİ VE SİLKELEME MESAJLARI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde hafta başından bu yana devam eden DİSK eylemi ve belediyelere yönelik silkeleme operasyonunun sorulması üzerine Güç, şu açıklamaları yaptı: “İşçilerin aldığı maaşlar üzerinden asla bir şey söylemem, geçimin ne kadar zor olduğunu görüyoruz. Konu şu; İzmir deprem atlattı, pandemi yaşadı, yerel yönetimler halkın yanındaydı, merkezi hükümetin bir şey yaptığını görmedik. Bu dönemde giderler arttı. En çok giderlerden biri toplu ulaşım oldu. ESHOT, metro ücretsiz kamu personeli taşıdı.. Birkaç yıl bunu sübvanse etmek kolay değil. Ardından 6 Şubat depremleri yaşandı. Tüm belediyeler çok ciddi yardımlar yaptı. Bu dönemde harcamalar çok yükseldi. SGK ödemeleri bu yüzden çok birikti. Vergi borçları birikti. Cumhurbaşkanı ‘silkeleyin’ dedi. CHP’li belediyeler silkelenirken AKP ve MHP’li belediyeler silkelenmedi. Kendi yandaşlarına vergi indirimi yaparken, vergi borçlarını silerken belediyelerden faiziyle alıyorlar. İller Bankası’ndan gelen payın yüzde 40’ı kesildi. Belediyeler ‘kaynak yaratsın’ deniyor, belediyeler şirket değil kamu kurumu…
Cumhurbaşkanı kararnamesiyle vergi borçları silinebilir, indirim yapılabilir. Ama yapılmıyor. Belediyelerimiz bu şartlarda dahi çalışmaya devam ediyor. İşçiler evet sıkıntı yaşıyor, emeklerini almak zorunda ama bunun iç çatışmaya dönmesinin faydası yok. Bu, merkezi hükümetin baskıyı kaldırmasıyla çözülecek bir şey. Sendika eylem yaptıkça merkezi hükümet daha fazla baskı yapıyor. Döngüye dönüştü. Sendika ile yerel yönetimler ortak paydada buluşmalı ve asıl sorunun merkezi hükümetin baskısı olduğu görülmeli. Çöp sorunu da aynı Körfez sorunu da aynı… İzmir’deki AKP’li siyasetçiler çok kötü, hiçbir yatırım yapmıyorlar bizim belediyelerimize laf söylüyorlar, akıl veriyorlar. Akıl vermeyi bırakıp bu şehre ne katabiliriz diye düşünmeleri gerekiyor. İzBB de ilçe belediyelerimiz de bu baskılara sıkıntılara rağmen yatırım yapıyorlar. Belediye başkanlarımıza güveniyorum. Aşırı derecede samimi insanlar, sadece başarı istiyorlar. Geceleri gündüzleri yok. Biz CHP olarak her zaman yanlarınızda olacağız.”
“BAŞARIM BENİ BURAYA TAŞIDI”
CHP’li Güç, ‘İl başkan adaylığınız sürpriz olarak karşılandı, neden genel merkez sizi seçti?’ sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Parti örgütüyle, belediye başkanlarıyla son 1,5 yılda çok yakın olduğum bir süreç geçirdim. Genel sekreter yardımcılığım zor bir süreçti, mali baskılar vardı. O dönemlerde samimi ve teknik anlamda sorun çözebilme kabiliyetimin beni bugünlere getirdiğini düşünüyorum. Genel başkanımızla her zaman diyaloğumuz vardı. İletişimimden ve belediye bürokrasisindeki başarımdan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.”
“VEKİLLERLE TOPLANACAĞIZ”
Güç, parti içinde İzmir milletvekillerine yönelik saha eleştirilerinin hatırlatarak yakın zamanda partinin İzmir milletvekilleriyle bir toplantı yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya ise, “TBMM’de bütçe görüşmeleri var. Dolayısıyla milletvekillerimiz bütçe görüşmelerinde… Ayın 22’sinden sonra toplantı yapacağız” dedi.
VEFA AÇIKLAMASI
Kurultayda, önceki İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun PM listesine yazılıp yazılmaması konusunda farklı illerin il başkanlarının “vefa” görüşüne karşın “PM vefa yeri değil” sözlerinin basına yansıdığının hatırlatılması üzerine Güç, “Ben orada şunu söyledim; kişisel bir şey demedim, ben muhalefet il başkanı değil iktidarın il başkanı olmak istiyorum. Vefa önemli ama vefa ile yola çıkılan bir iktidar anlayışı görmüyorum, vefa başka şekilde yapılabilir. PM oluşturulurken eş dost akraba arkadaş vefa ile PM böyle oluşturulmamalı dedim” ifadelerini kullandı.





