Geçtiğimiz gün Tokat’ın Erbaa ilçesinde Hükümet Caddesi girişinde, 47 yaşındaki Hakan Yıldırım'a ait mısır ve kestane tezgâhı belediyenin zabıta ekipleri tarafından kaldırılmak istendi. Belediye görevlilerin satışa izin vermemesi üzerine Yıldırım, yanında getirdiği benzin şişesini üzerine dökerek kendini ateşe verdi. Yıldırım'a çevredeki esnaf ve zabıta ekipleri müdahale derken ağır yaralanan seyyar satıcı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yaşanan olaya tepki gösteren İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, ekonominin ağır yara aldığı bir dönemde hırsızlık yapmadan namusuyla evine ekmek götürmek isteyen seyyar satıcılara yapılan baskıları kabul etmeyeceklerini; bir insanı ölüme sürükleyen Erbaa Belediyesi ile Tokat Belediyesi’ni kınadıklarını vurguladı.

1 yılda 9 can

Bu yıl içinde ülkenin farklı kentlerinde 28 seyyar satıcının tezgahını zabıtaya kaptırmamak için intihar girişiminde bulunduğunu ve bunların 9’unun hayatını kaybettiğini açıklayan Laçin, yüzlerce araca ve tonlarca ürüne de el konularak imha edildiğini kaydetti. Pandemi döneminde de sokak müzisyenlerinden seyyar satıcılara kadar birçok kimsenin yaşamına son verdiğini hatırlatan Laçin, “Artık bu işe bir çözüm bulunsun, intiharlar durdurulsun. Yaşananların nedeni ekonomik sıkıntılar. Çözüm ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in uygulamaya koyduğu İzmir modelidir” diye konuştu.

Utancı paylaşıyoruz

Türkiye’nin güvencesiz çalışanları olarak müzisyenleri, seyyar satıcıları, işportacıları, ayakkabı boyacıları, hamalları ile 6 milyon esnaf adına bu gidişe ‘dur’ dediklerini kaydeden Laçin, “Komşumuz açlıktan intihar edecek noktaya gelmişken bizler üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiremediğimiz için tüm insanlıkla, yaşanan bu utancı paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Her ay ortalama 10 ceza

Yurt genelindeki belediye başkanlarına da seslenen Evren Laçin şunları söyledi: “Şirketlere ve işverenlere milyonlarca liralık teşvik, kira İndirimi, hibe verilirken seyyar esnafın payına açlık, işsizlik, yoksulluk ve ölüm düştü. Yıllardır belediyelerin kapısını aşındıran, bizi kayıt altına alın ve sabit esnafı rahatsız etmeyecek bir yerde küçücük tezgah açıp işgaliyemizi, vergimizi ödeyelim derken bir de bakıyoruz seyyar başına ayda ortalama 10 civarında ceza kesiliyor, aracına ve mallarına el konuluyor. Evimize ekmek götürmek için kazandığımız parayı cezalara yatırıyoruz.”.

İşsiz kalanın ekmek kapısı

İzmir Seyyar Esnaf Meclisi olarak başta 200 bin İzmirli seyyar esnafın her türlü sorununa karşı Varyant’ta Fatih Cami bitişiğindeki genel merkezlerinde yardıma hazır olduklarını açıklayan Evren Laçin, “Unutmayalım ki, seyyar esnaflarımız ülke ekonomisine her yıl 600 milyar TL’lik katma değer sunarken büyük şirketlerin ve kamu sektörünün işten çıkardığı milyonlarca vatandaşa, atanamayan öğretmene, öğrenciye ve emekçiye yeni ekmek kapısı olmakta” dedi

İzmir başardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile hayata geçirdikleri ‘İzmir Modeli’ ile şehrin sokaklarında seyyar satıcı ile zabıta kavgalarına son verdiklerinin vurgulayan Evren Laçin, “İzmirliler, seyyar satıcılar ile zabıta görevlilerinin sorunları diyalog ve istişare yollarıyla çözüme kavuşturmasından oldukça memnun. Başkanımız Tunç Soyer ve Zabıta Daire Başkanlığı bu birlikteliği diyalog içinde oluşturdu. Bu yapının ülkemizdeki tüm belediyelere örnek olmalı. İzmir’deki uygulamalar örnek alınarak geliştirilirse ülkemizde sokaklarda huzura kavuşur, seyyar satıcı ve zabıta kavgalarına son verilir” şeklinde konuştu.

Editör: Duygu Kaya