İZ GAZETE-   Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasına günler kala, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Ne zaman PKK’nın avukatları içeri tıkılır, o zaman Türkiye’de PKK diye göreceksiniz bir şey kalmaz. Hedef onlardır. Bu kadar açık ve net” biçimindeki ifadelerine tepki gösteren İzmir Barosu, "Mesleğimizi itibarsızlaştırmaya yönelik söylemlerden derhal vazgeçin" başlıklı bir basın açıklaması yaptı.

İzmir Barosu yaptığı açıklamada, "Söz konusu söylem, avukatlık mesleğini kriminalize etmeyi amaçlamakta ve savunma hakkına yönelik ağır bir tehdit içermektedir.  İçişleri Bakanının, başta Anayasa olmak üzere yasal düzenlemelere ve uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı; tam kanunsuz ve tam hukuksuzlukla malul benzeri açıklamaları,  yeni değildir. Bahse konu kişinin, yurttaşların hukuk güvenliğini ortadan kaldıran talimatları, uyuşturucu suçları ve mafyatik suçlar nedeniyle soruşturulan kişilerle fotoğrafları kabul edilemez. Hukuk dışı, denetimsiz ve keyfi yönetimde ısrar edenlerin; bilhassa yasa dışı yöntemlerinin ifşa olduğu dönemlerde, kendilerine yönelik eleştirileri bastırmak için "yeni operasyon" ihtiyaçları, bilindik bir yöntemdir" ifadelerini kullandı.

Bir kez daha hatırlatmak istiyoruz

"Seçim döneminde, "serbest seçim" ilkesini ortadan kaldıracak şekilde iktidar olanakları ile seçmen iradesinin manipüle edilmesi, oy kullanma-sayım süreçlerinde çok sayıda hukuksuz yöntemlerin uygulanması vb. hukuksuzluklar karşısında, avukatların ve barolarımızın seçim güvenliğindeki rolü de büyük önem taşımaktadır" ifadeleri yer alan açıklamada, " Demokratik hukuk devleti ilkelerini üstün tutan, halkın savunma hakkının taşıyıcısı olan barolarımıza ve avukatlık mesleğine yönelik "operasyon" söylemi, bu süreçten bağımsız değildir. Avukatlar, iktidar tarafından sıklıkla hedef gösterilmiş olup baroların parçalanmasına kadar giden ağır saldırılar da bu iktidar eliyle gerçekleştirilmiştir. İçişleri Bakanının, savunma mesleğini hedef gösteren bu açıklaması, mesleğimize yönelik ağır bir tehdittir. Birleşmiş Milletler Havana Kuralları, Turin İlkeleri, Avrupa Birliği Avukatlık Prensipleri, 9 Nolu Tavsiye Kararı, Anayasa ve Avukatlık Kanunu ile korunan savunma hakkına, avukatlık mesleğinin dokunulmazlığına ilişkin kuralları bu noktada bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Avukatlar müvekkilleri ile özdeşleştirilemez, avukatlık mesleği kriminalleştirilemez, avukatlık görevini yapanlar her türlü hukuksuz müdahaleye ve bilhassa siyasi iktidarların hukuksuz müdahalelerine karşı mesleki güvence altındadırlar" denildi.

Açıklamada, İzmir Barosu'nun hedef gösterici söylemleri kabul etmediği de kamuoyuyla paylaşıldı.

Editör: Duygu Kaya