Gezi Davası kapsamında geçtiğimiz sene 18 yıl hapis cezasına çarptırılan avukat Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi (TİP)'nden Hatay Milletvekili seçilmişti.

Atalay'ın milletvekili seçilmesinin ardından Anayasa'nın 83. maddesi kapsamınca serbest bırakılması için Yargıtay'a başvurulmuştu. Yargıtay, Can Atalay'ın tahliye edilmesi talebine ilişkin başvuruyu görüştü. Yargıtay, Atalay'ın tahliye edilmesi talebini reddetti.

İzmir Barosu'ndan karara tepki

Bu kararın ardından yazılı bir açıklama yapan İzmir Barosu durum tepki gösterdi. Barodan yapılan açıklamada, "Hiçbir makam, halk iradesinin üstünde değildir! Av. Ş. Can Atalay, derhal serbest bırakılmalıdır." denildi.

Yapılan açıklama şöyle:

"Genel seçimlerde Hatay halkının iradesi ile milletvekili seçilen meslektaşımız Av. Ş. Can Atalay'ın tahliyesine yönelik talep, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararıyla reddedildi.

Bu karar, demokrasiyi ve milletin iradesini mahkeme aracılığıyla ortadan kaldırmak anlamına gelmektedir.

Türk milleti adına karar verdiğini söyleyen Mahkemeye Hatay'da oy vererek Av. Ş. Can Atalay'ı meclise gönderen iradenin "millet iradesi" olduğunu, Hatay'da oy veren yurttaşların da "millet" olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Mahkemenin kararı ile gerekçesinde yer verdiği "egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu” şeklindeki Anayasa hükmünün asla bağdaşmayacağı, kararın bu haliyle Anayasa'yı da ihlal ettiği bilinmelidir. Karar, bağımlı yargı aracılığıyla halk iradesinin gaspı anlamına gelmektedir.

Av. Ş. Can Atalay, milletin iradesi ile seçilmiş ve Millet Meclisinde temsilcisi olması istenmiştir.

Hiçbir makam, halk iradesinin üstünde değildir! Av. Ş. Can Atalay, derhal serbest bırakılmalıdır."

Editör: Özlem Çimen Durmaz