MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- İZENERJİ A.Ş tarafından ‘İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’ sürecine ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi.  Toplantıda projenin amacı ve misyonu hakkında bilgilendirmeler yapıldı. 

İzmir’i düşünen, çevre politikalarına katkıda bulunmak isteyenlerin aktif olarak çalışabilecekleri bir platform oluşturduklarını söyleyen İZENERJİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Türkoğlu, “Projemiz çok kapsamlı bir İzmir projesi. Şirket olarak burada bir sorumluluk aldık. Projenin moderasyonunu, yönetimini ve iletişim sürecini Avrupa Birliği (AB) nezdinde muhatap olarak sürdüreceğiz. Proje ile 2050’de Avrupa’daki bütün şehirlerin karbon sıfır olma hedefine ulaşmak amaçlanıyor. Bunun için de laboratuvar olarak bu öncü şehirler kullanılıyor” diye konuştu.

‘YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ’

Akademisyenler, dernekler, ticaret odaları, STK’lar özel ilgi grupları aracılığıyla proje İzmir’de ne kadar yayılırsa o kadar başarılı gelişeceğini ifade eden Türkoğlu, “2030’a kadar devam edecek bir sürecin yapı taşlarını dizerek yolumuza devam edeceğiz. Şirketimizin ve belediyenin buradaki rolü moderasyonun ötesine geçmiyor. Karar verici bir durumda olmayacağız ama alt çalışma gruplarında sektörel uzmanların, özel sektör temsilcilerinin, akademik dünyanın destek ve katılımıyla daha sonra karbon emisyonunu azaltan ve yenilenebilir enerjiye dönüşü sağlayan projelere dönüşecek. Projenin finansmanı için yine şirketimiz üzerinden kaynaklarımızı seferber edeceğiz. 112 şehir bu öncü şehir sınıfında. Aslında 2050’de Avrupa’daki bütün şehirlerin karbon sıfır olma hedefine ulaşmak amaçlanıyor. Bunun için de laboratuvar olarak bu öncü şehirler kullanılıyor” şeklinde konuştu.

‘MİSYONLAR YARIŞMALAR İLE İLERLİYOR’

İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu hakkında bir sunum gerçekleştiren İZENERJİ A.Ş. AB Projeler Sorumlusu Berkay Yılmaz, “AB misyonları 5 adet olmak üzere 2020 yılında açıklandı. Hepsi aynı anda açıklanan bu misyonların sırayla çalışma süreçleri başladı. İklim değişikliği ise azaltım ve uyum olarak iki konu başlığından oluşuyor. Azaltımla ilgili olan ve projenin konusu olan ise ‘İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’. Bu misyonlar yarışma süreciyle ilgili ilerliyor. İlçe bazında 377 belediye bu misyona başvuru yaptı. Bu çok uzun bir süreç.  Misyonun çok temel 2 hedefi var. AB Yeşil Mutabakatı ile 2050’de şehirlerin karbon nötr olması hedefleniyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi