Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) iştiraki İZELMAN'da, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Sendikası 1 ve 3 No'lu Şubeler ile İZELMAN'ı temsilen Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde son noktaya gelindi. Görüşmelerinin tıkanmasından dolayı bugün, ESHOT, Eşrefpaşa Hastanesi acil, anaokulları, aş evleri ve itfaiye hariç Büyükşehir Belediyesi işçileri iş bıraktı. Sendikanın iş bırakma kararını uygulamaya başlaması ile birlikte İzBB bürokratları sendika yönetimini olağanüstü görüşmeye çağırdı. Toplantının yapıldığı Egemenlik Binası önünde toplanan işçiler, sloganlarla ve alkışlarla taleplerini haykırırken toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

FTH_0074

Toplantı sonrası TİS sürecinin uzlaşıyla sonlandırıldığı duyuruldu. DİSK Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral TİS kapsamında geçen maddeleri açıklarken DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı 14 Mayıs seçimlerini işaret etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Türkiye’de 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlere dair işçilere seslendi. Başkan Soyer, konuşma yaptığı sırada duygu dolu anlar yaşadı.

FTH_0046

Dönüşümün öncüsü olacaksınız

Egemenlik Binası önündeki işçilere seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hem işçilere söz verdi hem de işçilerden söz istedi. Başkan Soyer, şunları söyledi: “Sevgili kardeşlerim gerçekten bugün bir bayram yaşatıyor olmanın mutluluğunu taşıyorum. Çünkü bu yasal mevzuat bizi ne kadar patron gösterse de biz kendimizi size hep yoldaş, yol arkadaşı hissettik. Türkiye çok büyük bir değişimin eşiğinde. Türkiye büyük bir dönüşüm yaşayacak bunu hissediyoruz ama bu sizin lokomotifiniz olmanız gereken bir dönüşümdür. 14 Mayıs sabahı sizler gibi örgütlü olmadığı için yeni emeği sömürülecek, yine sefalet içinde hayatını sürdürmeye çalışacak insanlar bu düzende devam ederse hepimizin ekmeği zehir olur. O nedenle bu hikayeyi değiştirmek, örgütsüz olan emekçinin de emeğini alması için mücadele etmek sizin asli görevinizdir. Ben sizler için üzerime düşeni yaptım, şimdi siz de işçi kardeşleriniz için üzerinize düşeni yapacaksınız. Emeğinize de sahip çıkacaksınız örgütlü olmayan işçiye de siz sahip çıkacaksınız. Değişimin, dönüşümün öncüsü siz olacaksınız. Bunlar gibi daha çok bayram yaşayacağız. Bu memleket değişecek ve daha çok bayramımız olacak ama önce sizden şunun sözünü almak istiyorum; 15 Mayıs sabahı o emekçinin emeğinin karşılığını alacağı, sizin gibi emeğinin karşılığını alacağı bir Türkiye yaratmaya var mısınız? Ben de size söz veriyorum bu son bayramınız değil, daha yapacağımız çok şey var” diye konuştu.

FTH_9963

Doğum günü hediyesi olacak

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, “Toplu sözleşme hayırlı uğurlu olsun. Önümüzde çok zor süreçler var. Biz aynı zamanda emeğimizin karşılığını isterken sokaklarında, otobüslerinde, hastanelerinde, alın teri döktüğümüz yerlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve Tunç başkanı temsil ediyoruz. Ona layık olmak için emeğimize layık olmak için aldığımız paranın anamızın ak sütü gibi helal olması için çok çalışacağız. Karanlıktan aydınlığa giden yolda önümüzde bir seçim var. Yerel yönetimler nasıl yönetilirse iktidar da öyle yönetilir diyoruz. O yüzden 1 Mayıs, 14 Mayıs seçimlerinden önceki; birlik, mücadele ve dayanışma günü… Yani iktidarın değişme günü… 13 Mayıs da Sayın Başkanımızın doğum günü, 14 Mayıs’ı doğum günü hediyesi olarak biz vereceğiz” ifadelerini kullandı.

FTH_9919

Yüzde 54'lük zam 

Genel-İş 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, taban ücretinde yüzde 54’lük zam kazanıldığını açıkladı. Saral, TİS kapsamında kabul edilen maddeleri de tek tek duyurdu.

Editör: Duygu Kaya