İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İzmir Deniz İşletmeciliği Nakliye ve Turizm Ticaret AŞ’de (İZDENİZ) ile iş yerinde örgütlü Türk-İş’e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası Şehir Hatları Şubesi arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. 

İZDENİZ’in kaptan, gemi, iskele, idari personel ve temizlik işleri gibi farklı birimlerinde çalışan 450 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesine göre ücretlere yüzde 85 ile yüzde 98 oranında zam yapıldı. Kaptanların ücretlerine yüzde 98, gemi adamlarının ücretlerine ise yüzde 92 oranında zam uygulanacak.

Yapılan zam sonrası en düşük işçi maaşı sosyal haklarla beraber 20 bin 500 TL olurken, gemi adamlarının en düşük maaşı 24 bin 400 TL, kaptanların en düşük maaşı ise 33 bin TL oldu. Bu rakamların ilk 6 aylık ücretler için geçerli olduğu bilgisi verildi. Ayrıca gemi adamlarına sonraki 6 aylık 3 dönemde enflasyon oranında artış ve ilk altı ay için 50 TL’lik iyileştirme zammı, kara adamlarına ise sonraki 6 aylık 3 dönemde de enflasyon oranında zam ve ikinci ve üçüncü 6’ncı aylarda ise yüzde 1’lik refah payı artışında anlaşma sağlandı.

İmza töreni gerçekleştirildi

Toplu sözleşme imza töreni bugün Konak İskelesi’ndeki İhsan Alyanak Vapuru'nda yapıldı. Törene Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı İrfan Mete ve şube yönetimi, Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve işçiler katıldı.

İmza töreninde ilk olarak söz alan Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı İrfan Mete, günün şartlarına göre iyi bir sözleşmeye imza attıklarını söyleyen, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Daha sonra konuşan Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür ederek, toplu sözleşmenin herkese hayırlı olmasını diledi.

İlk defa iktidar olmaya bu kadar yakınız

Son olarak söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de “Yapabileceğimizin en iyisini, en fazlasın yapmaya çalıştık. Bu eşit işe eşit ücret anlayışıyla yaptığımız tüm toplu iş sözleşmelerinde en çok yaklaştığımız sözleşmedir. Kısacası o hedefe mutlaka ulaşacağız. Etap etap her sene daha da yaklaşıyoruz. Sendika yöneticilerine ve temsilcilerine bu konuda teşekkür ediyorum” dedi.

28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini işaret eden Soyer, “Türkiye iyi olmadan İzmir’in de iyi olması mümkün değil. Bu pazar günü başka bir Türkiye yaratmak için, İzmir gibi bir Türkiye yaratmak için en azından önümüzde bir fırsat var. Sizlerden tek ricam lütfen sandığa gitmeyen bir tanıdığınız varsa onu ikna edin, sandığa mutlaka gitmesi lazım. İlk defa iktidar olmaya bu kadar yakınız. Kimin biz; gerçekten yurtsever, alnını teriyle ekmeğini kazanan, erdemlerini, ailesini korumaya çalışan, çocuklarının geleceği için kaygılananlarız. Ve ilk defa halkın iktidarını kurmamız mümkün, o kadar yakınız. Dürüstlüğün, namusun, hakkın, hukukun, adaletin hakim olduğu bir ülke kuracağız” diye konuştu. (EVRENSEL)

Editör: Duygu Kaya