İZ GAZETE- 38. CHP Kurultayı sürecinde, sürpriz denilebilecek bir çıkış yaparak, Genel Başkan adaylarından Özgür Özel’i destekleme kararı alan CHP’li Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay; Özgür Özel’in Genel Başkan seçilmesinin ardından ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olarak başvurdu. 


CHP’de Genel Başkan değişiminin hemen ardından başlayan yerel seçim süreci, 38. Kurultay’ın gölgesinde ilerlemeye devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi, son Parti Meclisi toplantısında da İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayının kim olacağını ve İzmir’in açıklanmayı bekleyen 24 İlçe Başkan adayını belirlemedi. CHP’nin kalesi olarak bilinen İzmir’in adaylarının sona bırakılması kent siyasetinde gerilimi arttırırken, 9 Büyükşehir Aday Adayı içerisinde, sürecin son düzlüğünde Cemil Tugay’ın ismi çokça konuşulmaya başladı.


Aday belirleme süreci nedeniyle Ankara’da olan Başkan Cemil Tugay, İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal’ın sorularını yanıtladı. Sürecin uzaması nedeniyle ‘yorgun’ olduğunu ifade eden Tugay, merak edilen sorulara çarpıcı cevaplar verdi.


İşte Ümit Kartal’ın kısa röportajı: 

  • Sayın Başkan, isminiz İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için kamuoyunda çokça konuşuluyor. Fakat, aday olarak sizin öne çıkmanız ‘Hani kimse ödüllendirilmeyecekti. Cemil Tugay kurultayda değişimci olduğu için aday yapılacak’ eleştirilerine sebep oluyor. Bu eleştirileri siz de duydunuz mu ve ne demek istersiniz?

Evet ben de duyuyorum. Ancak burada eleştirilmesi gereken değil, anlaşılması gereken bir durum var. Benim değişimi desteklemem nedeniyle aday olmam eleştiri sebebi olmamalı. İnsanların henüz kafasında oturtamadığı şey, değişim ile neyin hedeflendiği. Bunu henüz anlatamadık, anlatmaya vakit olmadı. Ancak değişim, sadece Genel Başkan değişikliği değildi. Burada, yerel yönetimlerde de bir anlayış ve söylem değişikliği oldu. Bunun anlaşılması lazım. Yoksa konu sadece o gitsin ben geleyim konusu değil. Öyle zannedilirse, Özgür Özel’in genel başkan olmasından da değişim çıkmaz. Hatta insanlar, ‘Özgür Özel geldi yine de bir şey değişmedi’ der. Ama durum böyle değil. Değişim derken, neye farklı baktığımız iyi anlatılmalı ve iyi anlaşılmalı. Ben partimizdeki değişim sürecinin yerel yönetimlerde yaşama geçirilmesi için en doğru aday olarak kendimi görüyorum. Bu yüzden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adayım.

  •  Aday benim, ben geliyorum’ dediğiniz söyleniyor.

-Böyle bir şeyi kimse söyleyemez. Partimizin kurulları karar verecek. Ben de kararı bekliyorum. 

  • İzmir neden bu hafta da açıklanmadı, bir bilginiz var mı?

Bazı çevreler, parti MYK toplantısında ben ve Buğra Gökce üzerinden tartışma çıktığını ve bu yüzden ertelendiğini yaygınlaştırıyor. Benim öğrenebildiğim kadarıyla bu bilgi doğru değil. Benimle ilgili MYK’da bir tartışma çıkmadı. Benim öğrendiğim kadarıyla İzmir’in bazı ilçeleri üzerine biraz daha çalışılması istendiği için tüm ilçeleri beraber açıklama kararı alındı. Bu dedikoduların maksadını da nereden çıktığını da biliyorum.

  • Karşıyaka Belediyesi ekiplerinin 500 adet havai fişek satın aldığı, sizin ekiplerinizin otobüs bakmaya başladığı konuşuluyor. Yani, siz aday olarak açıklanmanıza kesin gözüyle bakıp hazırlık yapıyormuşsunuz, bu doğru mu?

 Benim ne buna dair bir bilgim ne de böyle bir talimatım var. 

  • Bir diğer iddia, size parti merkezinin ‘DEM Parti cenahını ikna et’ dediği yönünde

Kimseyle böyle bir konuşmam olmadı. Zaten bunu yapması gereken de ben değilim, partinin kurumsal yapısı.

  • Evet hatta şöyle konuşuluyor. ‘Cemil Tugay’a Dem Parti cenahını ikna et denilmiş, o da ben nasıl ikna edeyim, benim görevim değil demiş’… İddianın tamamı zaten böyle…

Hayır kimse ile böyle bir görüşmem olmadı. Bana böyle bir talep de gelmedi. Doğrusu da bu olmaz zaten.

  • Siz Tunç Soyer ile yakındınız. Sizin Karşıyaka Belediye Başkanı olmanıza katkısı da olmuştu. Şimdi rakipsiniz. Aranızda bir problem var mı?

Hayır aramızda bir problem yok ve olamaz. Tunç Soyer ile geçmiş hukukumuz belli. Bu nedenle de bu süreçte Tunç Başkan hakkında çok dikkatli davrandım. Evet bir rekabet oluştu doğal olarak. Ancak bir problem yok. Farkındaysanız aday adayları arasında en sessiz kampanya yürüten de benim. Bunu, diğer aday adaylarına saygısızlık olmaması bakımından özel olarak tercih ediyorum. Tunç Soyer yeniden atanırsa, ben gereğini yaparım. Adaylıklar netleşince taşlar yerine oturur. Ben aday olarak atanırsam da inanıyorum ki Tunç Başkan beni saygı ve sevgi ile karşılar. 

  • Size, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığınız olmazsa, Karşıyaka dışında Konak’ın da önerildiği konuşuluyor.

Böyle bir öneri olmadı. Ama bunu ben de duydum. Parti yöneticilerine, ‘Bir ilçede kalacaksam bu Karşıyaka dışında bir yer olmamalı’ dedim. Ancak bana zaten böyle bir öneri de gelmedi.

  • Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmanız durumunda, Karşıyaka’ya Saadet Çağlın’ı önereceğiniz doğru mu?

Bana bu konuda fikrimi soran olmadı. Ama sorarlarsa Saadet hanımı öneririm. Çünkü 4 yıl başkan yardımcımdı, beraber iyi işler yaptık Karşıyaka’da… 

Editör: Esra Seyirden