İz Dergi, Ekim 2021 sayısında; Foça'da doğup büyüyen, ilçesine çeşitli alanlarda yıllarca hizmet eden ve bugün belediye başkanlığı görevini üstlenen Fatih Gürbüz'ün izinden gitti. “Halkın içinde, halkın içinden” başlığıyla çıkan dergide Foça'nın turizminden çevre mücadelesine kadar pek çok konu yer aldı.


İZ DERGİ'NİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN DOSYA LİNKİNE TIKLAYINIZ

izdergi-ekim-2021 (1).pdf


“En büyük hayalim doğup büyüdüğüm Foça’nın dokusunu korumak” diyen Başkan Fatih Gürbüz ile İz Dergi’ye özel yaptığımız söyleşide Foça’nın en önemli sorunlarına nasıl neşter vurulduğunu, ilçeyle ilgili hayallerini ve biraz da kişisel yaşamını konuştuk.

‘YAPMAK İSTEDİĞİMİZ ŞEY…’

Başkan Gürbüz İz Dergi’deki söyleşisinde, Foça’yı sadece turizm kenti olarak öne çıkarmanın dışında var olan birçok özelliğini de insanlara tanıtmayı hedeflediklerini anlattı. Gürbüz, Foça’ya gelen insanların turizmiyle, hayvancılığıyla, balıkçılığıyla kısacası bütün olanaklarıyla Foça’da bir şeylerin değiştiğini fark etmelerini istediklerini de belirtti.

‘FOÇA’NIN ÇOCUĞU GÜRBÜZ’

İz Medya Yayın Yönetmeni Ümit Kartal bu sayıda; Foça’nın uzunca bir süreden sonra ilk kez halkın içinden biri tarafından yönetildiğini söyleyerek, “‘Halkın içinden’ derken, mübalağa değil, doğrudan Foça’nın sokaklarından, Foça’nın iyi kötü anılarından bir başkan… ‘Halkın içinden’ derken, oradan ayrılmış da değil… Sokaklarında ‘balık ekmek’ sırasında görebileceğiniz bir başkan… Foça’nın çocuğu Fatih Gürbüz bu sayımızın kapağında… İlk gençlik yıllarından itibaren Foça’da hangi işlerde çalıştığını da anlattı, ilk başkan olduğu andan itibaren Foça için neler yaptığını da… Keyifle okursunuz” ifadelerini kullandı.

‘GENÇLERİN İLGİSİ BÜYÜK’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Önceki Dönem Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ile eğitimi ve gençleri konuştuk. Eğitim-Sen’in Kurucu Genel Başkanı da olan Kaya, CHP iktidarında neler yapacaklarını tek tek açıkladı. Atatürk’ün cumhuriyeti emanet ettiği gençleri umut olarak gördüklerini söyleyen Kaya, ülkemiz için kritik ve stratejik bir noktada duran eğitim sorununu ise şu sözlerle özetledi: “Eğitim; Latin harflerine karşı olanların işi olamaz! Eğitim, eğitim devrimlerini gerçekleştirenlerin işi...” Önümüzdeki seçimler için gençliğin CHP’ye yöneldiğini yaptıkları araştırmalarda gördüklerini de belirten Kaya, “Gençlerin partimize büyük ilgisi var. Genel merkezimizde, il ve ilçe örgütlerimizde bu heyecanı ve yönelişi çok net görüyoruz” diye konuştu.

FOÇA ANILARINI ANLATTI

Önceki Dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı da bu sayıda, hem Foça’nın geçmişten bugüne önemine hem de Foça’ya dair anılarına değindi. 2015 seçimlerinde İzmir’den milletvekili adayı olmasının kendisi için önemini aktaran Altıok Akatlı, “İkinci bölge seçim çalışmalarının bir bacağı ata toprağım Bergama’dan başlayıp, Dikili, Çandarlı, Aliağa derken Foça’ya uzanıyordu. Bakırçay’ın kızı diye anons ediyorlardı beni. Nasıl hoşuma gidiyordu anlatamam” açıklamasında bulundu.

CHP SEÇMENİNE SESLENDİ

İletişimci ve yazar Ateş İlyas Başsoy, “Hepimiz Aynı Belediye Otobüsündeyiz” adlı kitabından alıntılayarak sunduğu yazısında ‘dilin değişmesinin’ önemine dikkat çekti. CHP’nin başarı sağlaması için AKP seçmeniyle yakın ilişkiler kurması gerektiğinin altını çizen Başsoy, “AKP seçmeni canımız, ciğerimiz olmalı. Bu insanların büyük çoğunluğu hayata tutunmaya çalışan, yoksul, yoksun kişiler. İnanın çoğu çok öfkeli, çoğu CHP’lilerden nefret ediyor. Bu insanlar nefret etsin diye elli yıldır uğraşan bir mekanizma var, aynı zamanda karşı taraf da onlardan nefret etsin diye bir o kadar zamandır uğraşan bir mekanizma da var. Ve işin garibi bu mekanizma aynı mekanizma” diyerek CHP seçmenine seslendi.

BEHRAMOĞLU: FOÇA, FOÇA’DIR

İz Dergi’nin en sevilen köşelerinden 35 Soru’nun bu ayki konuğu usta edebiyatçı, şair ve yazar Ataol Behramoğlu oldu. Uzun yıllardır Foça’da yaşayan ve tabiri caizse ‘Foça sevdası’ pek çok kesim tarafından bilinen Behramoğlu, Foça’nın eski ve yeni sıfatlarla ayrıştırılmasına da şu sözlerle karşı çıkıyor: “Gerçek Foça’mıza eski sıfatını yapıştırmayalım. Foça, Foça’dır. Bence ‘yeni’si adını değiştirmeli.”

30 YILLIK MÜCADELE

Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) Dönem Sözcüsü Bahadır Doğutürk, 30 yılı aşkın süredir Foça’da devam eden çevre mücadelesini İz Dergi’ye yazdı. Çevresel kirlilik bakımından kritik eşiklerin aşıldığını söyleyen Doğutürk, “İzmir’in kuzey aksında çevresel bakımdan oynanan kirli oyunlara kurban edilmek istenen Foça, ormanlarının içine dökülen 200-300 milyon tonu bulduğu bilim insanları tarafından ifade edilen cüruf, tufal ve baca tozlarından oluşan tehlikeli atık dağları ile çaresiz ve sahipsiz durumdadır” dedi. 6 Mayıs 1990’da, Türkiye’nin ilk ve en büyük eylemi olarak bilinen ve İzmir’den başlayıp Karşıyaka’da yoğunlaşarak Foça Gencelli’ye kadar uzanan insan zincirine de hatırlatan Doğutürk, zamanın yerel yöneticilerinin halkla el ele vererek büyük bir tarih yazdığını vurguladı.

FOÇA VE MOR

Turizmci ve Yerel Tarih Araştırmacısı Sebahattin Karaca ise belki birçoğumuzun bilmediği ‘Foça Moru’nu kaleme aldı. “Foça deyince akla mor gelmeli” diyen Karaca, “Foça’nın tarihten gelen ‘mor’ rengine sahip çıkmak ve mor renkle anılmasını sağlamak aynı zamanda ‘kentimizin renk kimliğini’ yaratmak demektir” ifadelerini kullandı. Mor rengin doğada zor bulunan kıymetli bir renk olduğu bilgisini veren Karaca ayrıca mor renkli kumaşların renklerinin sabitlenmesi için kullanılan Foça Şapı’nı da şu sözlerle anlatıyor: “Ortaçağ’da Foça Şapı dünyanın en iyi şapıydı; hatta o zamanda altından daha kıymetliydi.”

‘FOÇA ÜRÜNLERİNİ TANITACAĞIZ’

Geleneksel ürünleri Foça adıyla tanıtmak ve canlandırmak amacıyla yola çıkan Foça Fokoop Doğal Ürünler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (Fokoop), tarımsal faaliyetlerin güçlenmesi için önemli çalışmalar yapıyor. Kuruluş süreçlerinden çıkardıkları ürünlere kadar birçok konuda İz Dergi’ye açıklamalarda bulunan Başkan Eren Tunga,“Fokoop kurulurken şunu amaçladık; tüm felsefesi Foça ürünlerine olmalı. Bunlar, şu anda yetişmekte olanlar, canlandırılması-desteklenmesi gerekenler ve unutulmuş olup tekrar teşvik edilmesi gerekenler. Bu 3 başlık çok önemli” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi