İran devlet televizyonunun Hava Savunma Ortak Karargahı'nın açıklamasına dayandırdığı haberde, "birkaç saat önce düşmana ait F-15 tipi bir savaş uçağı, ülkenin güneyinde vuruldu." ifadeleri yer aldı.
Yapılan açıklamada, uçağın "Ordu Hava Savunma Kuvvetleri tarafından karadan havaya füze sistemleri ile vurulan uçağın Basra Körfezi'ndeki Hürmüz Adası yakınlarında düştüğü ve uçağın akıbeti hakkında soruşturmanın başlatıldığı" ifade edildi.
ABD VE İSRAİL’DEN AÇIKLAMA GELMEDİ
Öte yandan, ABD ve İsrail'den F-15 uçağının düşürüldüğü iddiasına ilişkin açıklama yapılmadı.
İran, 19 Mart'ta ABD'ye ait bir F-35, dün de İsrail'e ait bir F-16'yı düşürdüğünü duyurmuştu. ABD ordusu, İran tarafından hedef alınan F-35'in bölge ülkelerinden birindeki üsse "sert iniş" yaptığını öne sürmüştü. İsrail de dün bir F-16'nın İran'da hedef alındığını ancak hasar almadığını iddia etmişti.
İRAN DÜN DE İSRAİL F-16'SINI VURMUŞTU
Öte yandan dün, İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e ait bir F-16 savaş uçağının İran hava savunma sistemleri tarafından vurulduğunu iddia etti.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Halkla İlişkiler Birimi tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 03.45’te İran’ın merkezi bölgelerinde tespit edilen İsrail’e ait savaş uçağının, hava savunma unsurlarınca hedef alınarak düşürüldüğü iddia edildi.
Açıklamada, vurulan uçağın F-16 tipi olduğu belirtilirken, olayın Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri’ne bağlı yeni nesil savunma sistemleri tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi.
Öte yandan İsrail ordusu da yaptığı açıklamada, İran’ın karadan havaya füze ile bir savaş uçağını hedef aldığını duyurdu.
Söz konusu gelişmenin, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran hava sahasına ilişkin değerlendirmelerinin ardından yaşanması dikkati çekti.
İranlı yetkililer, vurulan uçağın doğrudan isabet aldığını savunurken, daha önce de ABD’ye ait bir F-35 savaş uçağının benzer şekilde düşürüldüğünü iddia etmişti.




