İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Afet Koordinasyon Merkezi’nde kar yağışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İmamoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Ortak akıl vurgusu

“Kuraklıkla birlikte aslında hava koşullarının da yağmur ve kar yağışından öte ani hareketlerin coğrafyamızı toplumumuzu zor etkilediğini biliyoruz. Bu iklim değişiklikleri ile çıkan sorumlular. Bunlar bizim olduğumuz kadar işbirliği halinde kamu kurum kuruluşlarında sorumluluğu var. İstanbul’un her noktasında katkı sunan her kurumun temsilcisi burada. Ortak akılla hareket edip çözümler üretiyoruz.

Yağmur kara dönecek

Önümüzde soğuk bir hava süreci var. Bugün itibarıyla soğuk hava dalgası bizimle buluşmaya başladı. Güne Silivri Çatalca Arnavutköy ilçelerinden giriş yapan soğuk hava dalgası ile başlayan gün, yağmurla başladı ama ilerleyen saatlerde kara dönüşecek.

Şunu belirtmek isterim ki bugün öğleden sonra başlamak üzere gece boyunca devam edecek fırtına en önemli başlık.

Kar fırtınası uyarısı

Öngörü 60 ila 90 kilometre saatte çok sert bir fırtına. Bunun birlikte kuvvetli kar yağışı da bekleniyor. Hissedilen derecenin eksi 7’lere düşecek. Vatandaşların yolculuklarını buna göre planlaması, mümkün olduğu sürece dışarı çıkılmaması önemli bir uyarıdır.

Meteoroloji’ye göre perşembe gününe kadar etkili bir yağış dalgası içerisinde olacağız.

Karla karışık yağmur ile devam ediyor süreç. Pazartesi sabaha kadar süreç devam edecek. Akşam saatlerinde kar başlayacak.

Henüz valiliğimizden okullar ile ilgili ya da kamu çalışanları ile ilgili açıklama yok. Bu zaman dilimi içerisinde böyle bir tedbir alırsa paylaşıyor olacağız.

İstanbul’da yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Görev başında olan personel sayısı 9 bin 649. Bu kalabalık ekiple İstanbul’da işimizin başında olacağız.

Akıllı sistem kazandırılan araçlarla mücadele yapılacak. Metrobüs yolunda aralıksız olarak kar küreme araçları çalışacak.

Metro istasyonlarında arkadaşlarımız etkili bir hizmette olacak. Toplumu taşımada vatandaşlarımızın konforunu düşünüyoruz. 40 noktada kumanya dağıtımı yapılacak. 9 metro istasyonunda çay ikram ile vatandaşlarımızı güzel bir güne devam etmesi noktasında destekleyeceğiz.

Sorumlu olduğumuz yol ağlarında 598 müdahale noktasında arkadaşlarımız bekliyor olacak.

Özellikle bu yapılan çalışma ile olası buzlanma öncesi, tuzlama ile tedbirin alındığını ifade edelim. İBB, 260 ton tuz 46 ton solüsyon kullandı şu ana kadar. Yollarda da özellikle 377 adet hazır tuz kutuları bulunuyor. 64 tank solüsyon da ani kullanım noktalarında bekletiliyor.

Devrilmeler için uyardı

Sıklıkla söylüyoruz. Fırtınanın yoğun yaşanacağı ortamda çatı devrilmeleri ve ağaç devrilmeleri oluyor. Özel yapılarda alınması gereken tedbirler için kurum kuruluşları uyarım. Mutlaka tedbirlerini alsın. Kendi alanlarında hazır olunsun. Kırsalda da hazırlıklıyız. Muhtarların kontrolüne verdiğimiz 168 küreme aparatlı traktörler köy yollarında çalışıyor olacak. Muhtarlarımız ile işbirliği içerisinde süreci yöneteceğiz.

Buzlanma erken uyarı sistemimiz ile beraber hızla müdahil edilecek.

700 evsiz misafirimiz var

Şu anda sahada tespit edilerek, konaklama alanlarımıza taşıdığımız 700 evsiz misafirimiz var. Onlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Evsiz misafirlerimize giyim kuşam ve tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Sahada tespit edemediğimiz, anlık yakaladığımız evsiz vatandaşlarımız olursa ki sizlerin uyarı ile mutlaka misafir ediyor olacağız.

Can dostlarımızı besliyor olacağız

Elbette sokaktaki diğer canlıları da unutmuyoruz. Günlük, 2 ton besleyici mama ile can dostlarımızı unutmayıp besliyor olacağız. Sadece şehrin belli noktalarında değil kırsal noktalarda ihmal edilmeyecek.

Mobil büfeler de acil noktalarda hizmet verecek. Kritik noktalarda da mobil tuvaleler ile vatandaşa hizmet vereceğiz. yetki alanımız dışında olan. Ortak çalıştığımız karayollarının bazı noktalarında geçmiş dönemde edinilen deneyim ile trafik akışkanlığı desteleniyor olacak.

Bugün 10 bine yakın çalışanımız 24 saat hizmet ediyor olacak. 4 bin kilometrenin üzerindeki sorumluluk ağında çalışıyor olacak. 39 ilçe belediyesi ile anında işbirliği yapan bir anlayışla süreci takip ediyor olacağız.”

Editör: Duygu Kaya