5. İzmir Kitap Fuarı kapsamında Ahşap Sahne’de düzenlenen söyleşi programında gazeteci-yazar İlkay Buharalı sahnedeydi. Kalabalık bir izleyici kitlesi tarafından dikkatle dinlenen Buharalı, konuşmasının ilk anlarından itibaren içtenliği ve yaşanmışlık dolu anlatımıyla izleyicilerle güçlü bir bağ kurdu. Konuşmasında sıkça dürüstlüğün önemine değinen Buharalı, “Kendimizi dürüst sanıyoruz ama o anı kurtarmak için, gönül almak için kolayca yalan söylüyoruz” dedi.

“Yalancı değilsiniz ama…”

Buharalı, yalancılık kavramına farklı bir pencere açtı. Kimseye doğrudan ‘yalancısınız’ demediğini ama minik yalanların bile hayatın akışını etkileyebileceğini söyledi. “Rüyalarımızda akış almak istiyorsak, hayatımız yolunda gitsin istiyorsak, yalan konusunda çok dikkatli olmalıyız” diyerek, ilahi sistemle hizalanmanın yolunun dürüstlükten geçtiğine inandığını belirtti.

“Cevap vermek istemiyorum demekte bir dürüstlük”

Bazen doğruyu söyleyemeyeceğimiz anlar olabileceğini kabul eden Buharalı, bu gibi durumlarda yalan söylemek yerine susmanın daha etik olduğunu vurguladı: “Ben şu an cevap vermek istemiyorum, desem olur mu? Bu da bir dürüstlük biçimi.”

Magazin programı sunarken Uğur Dündar hayali

Kariyerinin bir döneminde magazin programı sunduğunu da samimiyetle paylaşan Buharalı, bu yılların hayatındaki en zor zamanlar olduğunu söyledi. “Uğur Dündar olma hayaliyle yola çıkıp, bir magazin programının başında oturdum. Ekmek parası için ucuz yollara düştüm; mecazen söylüyorum tabii. Ama çok şey öğrendim, çok zorlandım.”

“Şimdi gönlümün muradındayım”

Bugün yaptığı işlerin, gönlünün muradına daha yakın olduğunu vurgulayan Buharalı, “Artık faydalı olduğumu düşündüğüm sözler söylüyorum. Bu yüzden mutluyum. Çünkü ruhumun tatmininde olan yerdeyim,” dedi.

Her şeyimiz var ama…

“Her şeyimiz var ama mutlu değiliz,” diyen Buharalı, içsel tatmini bulamayan modern insanın boşluğuna işaret etti. Gerçek mutluluğun çocukluk oyunlarında ve gönlün muradında gizli olduğunu söyleyerek, dinleyicilere geçmişlerine dönüp o oyunları hatırlamalarını önerdi.

Mutluluğun tek anahtarının bir başkasının hayatına dokunmak olduğunu savunan Buharalı, “İyilik yapmadan, faydalı olmadan tatmin olmamız mümkün değil” diye konuştu. Konuşmasında doğayla bağ kurmaktan, çocuk okutmaya kadar farklı iyilik yollarından söz etti.

İzmirli öğrencilerden gözaltılara tepki: Korkuyorlar, çünkü haklıyız İzmirli öğrencilerden gözaltılara tepki: Korkuyorlar, çünkü haklıyız

“Verememekten veren birine dönüşmek”

Geçmişte maddi sıkıntılar nedeniyle başkalarına yardım edemediğini samimiyetle anlatan Buharalı, “Olsa da yapmak istemezdim. Sonra niyet ettim, ‘Vereceğim’ dedim. O gün bugündür hayatım değişti,” ifadeleriyle izleyicilerin gönlüne dokundu.

Buharalı’nın en çok alkış alan sözlerinden biri de şu oldu: “Yaradan gelip buraya inip bize para vermeyecek. Biz birbirimize aracıyız. Birbirimizin öğretmeni, hızırıyız. Acı çektiren bile öğretmenlik yapar.”

“Bu yolculuk hepimizin”

Konuşmasının sonunda her bireyin bu dünyadaki sınavının eşit olduğunu vurgulayan Buharalı, “Yüce sistemin kimseye gıcıklığı yok, torpili de yok. Ama belli formüller var. Bu dünya matematikle dönüyor. Fark ettiklerimi sakınmadan yazdım” dedi.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ