Çakırözer yaptığı açıklamada yılın ilk 9 ayında kamu kurumları ve bankaları tarafından 4 milyon 300 bin saniye reklam verildiğini aktardı. Bu reklamlarda en büyük pay ise Akit TV, 24 TV ve A Haber kanallarına verildi. Akit TV 580 bin, 24 TV 650 bin A Haber ise 670 bin saniye reklam aldı. Buna karşın Tele 1, Halk TV, FOX gibi çok izlenen kanallar ise muhalif oldukları için hiç ilan alamadı.

Kamu bankaları ve kamu kurumlarının 2020’de de benzer şekilde yandaşları ortaya çıkmıştı. Kenan Şener’in Gazete Duvar’da yayımladığı çalışmaya göre 2020 yılında kamu bankaları en çok ilanı MHP’nin yayın organı olan Türkgün gazetesine verdi. Onu Sabah, Akşam, Analiz ve Takvim gazeteleri takip etti.
 

Cumhuriyet, Sözcü, BirGün ve Milli Gazete gibi iktidara muhalif gazetelere ise kamu bankaları tarafından tek bir ilan verilmedi. Benzer şekilde kamu bankaları en çok ilanı yandaş medya grubu Turkuvaz’ın gazetelerine verdi. Toplam ilanın 4’te birinden fazlası Sabah, Takvim ve Yeni Asır gazetelerine verildi. Turkuvaz medyaya özel bankaların verdiği ilanın 5 katı ilan kamu bankaları tarafından verildi.

Televizyonlar arasında da kamu bankaları reklam dağılımı benzer. Televizyonlar arasında kamu bankalarından en çok reklam alanlar sıralamasında ilk 10'daki 5 kanal Turkuvaz Medya Grubu’na ait. 2020 yılında kamu bankalarından en çok reklam alan televizyon kanalı da tıpkı Türkgün gibi MHP’ye yakınlığıyla bilinen Bengü Türk oldu. Onu sırasıyla A Haber, A 2, CNN Türk ve A spor takip etti. İlk 10 içinde yer alan televizyon kanalları arasında Turkuvaz Medya’ya ait olanlar şunlar oldu: A Haber, A2, A Spor, A Para ve ATV. Ayrıca izlenmesi çok düşük olan kanallardan Akit TV de ilk 10’da yer aldı. Benzer şekilde Fox, TV, Halk Tv, Tele- 1 gibi muhalif kanallarsa hiç reklam alamadı.

Bankalar dışındaki kamu reklam verenleri için de durum farklı değil. Burada da yine Turkuvaz Medya öne çıktı. 2020’de kamu reklam verenlerinin en çok ilanının yayımlandığı gazete Sabah oldu. Onu Akşam, Takvim, Fotomaç ve Yeni Asır takip etti.

İlk 5’teki 4 gazetenin 3’ü Turkuvaz Medya’ya ait. Ayrıca yine Evrensel, BirGün gibi muhalif gazetelera diğer kamu reklam verenleri de ilan vermedi.

Editör: Haber Merkezi