Gizem TABAN/İZGAZETE- Yüz yılın ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) tarafından 15-21 Mart tarihleri arasında düzenlenen İzmir İktisat Kongresi, Gençlik Forumu ile başladı. Sonrasında ise Dünyaca Ünlü Sanatçı Karsu’nun sahne performansıyla kongrenin açılışı yapıldı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) ‘İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ başlığı altında düzenlenen kongrenin ilk oturumu ‘Yeniliğe Davet’ temasıyla gerçekleşti. Kongrenin açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı.

fde11a82-9370-4a07-a60d-5aa65e6ff483

Gözyaşları eşliğinde dinlediler

Dünyaca Ünlü Sanatçı Karsu’nun sahne performansı esnasında salonda bulunan dev ekranda 6 Şubat depremine dair görüntüler yer aldı. Kendisi de Hatay’lı olan ve depremde yakınlarını kaybeden Karsu, duygu dolu bir konuşma yaptı. Katılımcılar, deprem karelerinin yer aldığı video gösterimi esnasında Karsu’nun piyano eşliğinde seslendirdiği şarkıları gözyaşları eşliğinde dinledi.

Bizlere miras bıraktı

Yüzyıl sonra İzBB tarafından düzenlenen İzmir İktisat Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “100 yıl öncesinden İzmir’e miras kalan İktisat Kongresi’ni, tam 100 yıl sonra, şehrimizin kadim kültürüne yaraşır şekilde yeniden düzenlemenin büyük heyecanını ve gururunu yaşıyorum” sözleriyle konuşmasına başladı. Yüz yıl önce gerçekleşen İzmir İktisat Kongresi’nden bahsederek konuşmasını sürdüren Başkan Soyer, “Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu tarihe ve dünyaya müjdeleyen İktisat Kongresi, büyük yangından sadece beş ay sonra Şubat 1923’te İzmir’de toplandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları geleceğin iktisat politikalarını Meclis iradesiyle belirlemek yerine, daha önce denenmemiş bir yol seçti.  İşçiler, çiftçiler, sanayici ve tüccarların seçilmiş delegeleri bir araya gelerek kuruluş aşamasındaki Cumhuriyet’i sivil bir ruhla inşa etti.  1135 delege İzmir’de buluşarak bir gelecek hayali kurdu ve bu yol haritasını bizlere miras bıraktı. Bizler, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni düzenlerken cesaretimizi şehrimizin sahip olduğu işte bu görkemli geçmişten aldık.  Geleceğin inşasına başlamak için İzmir’i tercih eden Atatürk ve onun kadın erkek tüm yol arkadaşlarının hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu kongre, kurtuluş ve kuruluş mücadelemiz için kendilerine duyduğumuz tarifsiz minnetin mütevazı bir tezahürüdür” ifadelerini kullandı.

Can vermek için buradayız

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin sadakate yapılan bir çağrı olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, Biz bu buluşmayı ilk İktisat Kongresi’nden tam yüzyıl sonra, 15-21 Şubat tarihleri arasında düzenlemeyi arzulamış ve tüm hazırlıklarımızı tamamlamıştık.  Fakat planladığımız gibi olmadı. 6 Şubat sabahı, çok büyük bir felaket yaşadık. Yetmezmiş gibi bölge dünden beri de sel felaketi ile başa çıkmaya çalışıyor. Acımız ve yasımız çok büyük. Çok iyi biliyoruz ki artık hiçbir şey o günün öncesindeki gibi olmayacak.  Acılarımız asla dinmeyecek.  Bizim bundan sonra asli yaşama nedenimiz, gençlerimiz, çocuklarımız, torunlarımız ve onlara güvenli bir gelecek bırakmak. Depremden hemen sonra yürekli bir maden işçisinin söylediği gibi… Bizim artık canımız yok.  Bizim canımız, Türkiye. Ve bizler bugün burada, Türkiye’mize yeniden can vermek için bir araya geldik. Planlanandan bir ay sonra gerçekleşebilen kongremiz, işte bu nedenle vicdana yapılan bir çağrıdır. Diliyorum ki kırılan o fay, geçmişte yapılan büyük hatalarla gelecek arasına kalın bir çizgi çeksin.  Bu deprem, bu enkaz, bu ülkede yeni kuralları, yeni kurumları ve doğasıyla uyumlu, güvenli şehirleri doğursun” diye konuştu.

84d71ab6-b3b9-4b54-88b3-ca818156ff40

Yüz yıl öncesine benzer koşullar

Ülkenin yüz yıl öncesine benzer koşullardan geçtiğinin altını çizen Başkan Soyer, “Bir enkazın, bir yıkımın ortasındayız.  Bu yıkımın içinde sivil bir girişimle, sivil bir kongre düzenliyoruz. Haklı ve güçlü sivil girişimler, siyasilerin kararlarını belirler.  Hatta bazen sivil inisiyatifler o kadar güçlü olur ki siyasilerin başka türlü bir irade ortaya koyması mümkün olmaz. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, tam da böyle bir çalışma.  Halkın düşüncesini, özlemlerini, kılcallardan gelen tüm önerileri birleştiriyor ve bu ülkenin misakı iktisadisini dünyaya ilan ediyoruz. Geleceği inşa ediyoruz diye yola çıkmıştık.  Bunun için önce ortak aklı ve vicdanı, yani demokrasiyi inşa ettik. Herkesin kendini özgürce ifade ettiği bir meydan açtık.  Hazırlık çalışmalarımız o yüzden uzun bir zamana yayıldı.  Böylelikle kongremiz, çokluğa ve birliğe yapılan bir çağrıya dönüştü. Biliyorum ki geleceğin Türkiyesi, artık gücünü çeşitlilikten alan bu köklerin üzerinde yükselecek.  Böylelikle bu topraklar yeniden canlanacak” açıklamalarında bulundu.

Cesur bir adım atmak zorundayız

“Dünyamızın geldiği noktada, sınırsız ihtiyaçların değil ‘karınca kararıncanın’ iktisadına doğru cesur bir adım atmak zorundayız” diyerek sözlerine devam eden Başkan Soyer, şöyle konuştu: “İnanın bana, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nden doğan bu öneri, teknolojiden yoksun yaşamak, yoksullaşmak, durmak veya geçmişe dönmek anlamına gelmiyor. Tersine, refahın adil dağılımı ve yoksullukla mücadelenin kapılarını aralıyor. Üzerimizdeki fazlalıklardan kurtulduğumuzda eksilmeyeceğiz.  Çoğalacağız. Büyüklük ve hız üzerine oturan sınırsız hırs ve ihtiraslarımızla yüzleşebilirsek, hayatın anlamının ve derinliğinin sonsuzluğuyla buluşacağız. Bencilliğimizin yerini dayanışma, bireysel zenginliğin yerini bereket, ihtiyaç fazlası tüketimin yerini ise sanat, felsefe ve yaşamın bizatihi kendisi alacak.”

0bdcd908-3e9f-48e0-9869-442998f75f32

İzmir’in seçilmesi tesadüf değil

Yüz yıl önce, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının İktisat Kongresi için İzmir’i tercih etmelerinin bir tesadüf olmadığını dile getiren Başkan Soyer, “İzmir ve iktisat arasındaki köklü ilişki, şehrin kültür mirasında saklıdır. 8500 yıllık geçmişe sahip İzmir, tarih boyunca farklı uygarlıklar doğurmuş.  İzmirliler birlikte yaşayabilmenin sihrini bulmuş, şifrelerini keşfetmiş, çok sesli ve çok renkli yaşam biçimlerini refaha dönüştürmüş. Asya ve Akdeniz uygarlıkları arasında bir kalp gibi atan İzmir, gücünü çokluk içinde birlikten, yani uyumdan alan bir iktisat felsefesinin geliştiği yerdir.  Şehrin bu çok güçlü iktisadi ve kültürel koşulları birbirini karşılıklı olarak büyütmüş, nihayetinde ticaretten akademiye, mimariden müziğe kadar uzanan sayısız yenilikle sonuçlanmış. İzmir’in tüm dünyaya yayılan ününü, şehirdeki sivil oluşumlar arasında kök salan ve halen yaşamaya devam eden yerel demokrasi kültürü taçlandırmış. Hiç kuşkusuz, bu gelişimin seyrinde İzmir’in bereketli doğası belirleyici olmuş.  Nihayetinde, insan uygarlığına yön veren sayısız yenilik İzmir ve diğer Akdeniz kentlerinden doğarak dünyaya yayılmış. İzmir’in asırlar boyu ortaya koyduğu bu gelişme modeli, bugünün dünyasının ve Türkiye’nin iktisadi meselelerine çözüm üretmek için birçok önemli deneyim içeriyor. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, İzmir’deki bu güçlü kültürün izlerini geleceğin inşası için bir çıpa kabul ediyor. Bu çıpanın özü, demokrasi...Gazi Mustafa Kemal Atatürk de bunu görmüş ve bu nedenle İzmir’i seçmiş. Biz de bu büyük umudumuzu İzmir’de doğan ve gelişen demokrasiye borçluyuz” dedi.

Sonuna kadar takipçisi olacağız

Yedi gün boyunca sürecek kongrede alınacak tüm kararların takipçisi olacaklarını kaydeden Başkan Soyer, şunları söyledi: “Bizim için İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi dil, din, ırk ayırt etmeden insana ve doğaya yapılan bir yürüyüş çağrısıdır. Bugün burada attığımız temeller üzerinde, hayallerimizin, özlemlerimizin ete kemiğe bürünmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.  21 Mart akşamı alacağımız tüm kararların sonuna kadar takipçisi olacağız. Kalkıştığımız işin ciddiyetini ve bizlere yüklediği tarihi sorumluluğun çok iyi farkındayız.  Bu yükü çok büyük bir onur ve mutlulukla taşıyacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biliyoruz ki, yeni bir Türkiye kuruluyor. Adil, özgür, müreffeh ve demokratik bir Türkiye. Yüz yıl önce atalarımızın yıllarca işgal altında kalmış, yanmış yıkılmış, yoksul bir ülkeden Cumhuriyet mucizesini yaratmaları gibi, bu enkazın altından kalkarak yine o muhteşem ülkeyi kuracağız.  Bilim ve aklın rehberliğinde, vicdanla ve cesaretle… Binlerce yıllık kadim kültürlerin kökleri üzerinde boy veren pırıl pırıl filizlerimiz, gençlerimizle birlikte… Başardık, çok çalışacağız, yeniden başaracağız.”

1c09104c-a242-4e08-bb0e-bd12822796a1

Yedi gün boyunca sürecek

Kongrenin ilk oturumu; Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri ve İktisatçı Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Araştırmacı yazar Bekir Ağırdır, TÜRKONFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, siyasetçi yazar Gülsün Bilgehan, Bilkent Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Refet Gürkaynak, iktisatçı ve yazar Dr. Serdar Şahinkaya’nın değerlendirmeleri ile devam edecek, Sanatçı ve aktivist Sir Bob Geldof’un ‘Fark Yaratmak’ başlıklı konuşmasıyla sona erecek. AASSM’de 7 gün boyunca sürecek kongrede; yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim insanı, akademisyen, iktisatçı, yazar, tarihçi, işçi, sanayici ve esnaf temsilcisi, STK temsilcisi ile uzman düzeyinde katılımlarla çeşitli toplantılar, forumlar ve açık oturumlar yapılacak.

Editör: Duygu Kaya