Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura giderken 28 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlerde çıkacak olası sonuçların ekonomiye nasıl yansıyacağı merak konusu oldu. Özellikle döviz konusunda dalgalanma olup olmayacağı soru işaretleri yaratırken Ekonomist Ayhan Bülent Toptaş, konuya ilişkin soruları yanıtladı.

manşet2-17

Geleneksel politikalar

Seçimi, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde ekonomik anlamda nasıl bir tablo oluşacağına yönelik görüşlerini aktaran Ekonomist Toptaş, “Kılıçdaroğlu kazanırsa yavaş yavaş Ortodoks politikalara dönebilir. Yani çok fazla şok yaratmadan yavaş bir şekilde geleneksel iktisadi politikalara dönmesi söz konusu. Faizi yavaş yavaş olması gereken noktaya çekmek isteyebilir. Bütçe dengesini sağlamaya yönelik olarak kamuda tasarruf yapmayı deneyebilir. Bütün dünyanın uyduğu iktisat politikalarını izlerken dışarıdan para çekmek isteyebilir. Yani buna yönelik çabaları olabilir. Geleneksel ekonomi politikalarının izleneceği izlenimi hakim olacağı için piyasalara da daha güven gelebilir. Ancak parlamentoda çoğunluğun Cumhur İttifakı’nda olmasından dolayı bütçeyle ilgili zorluklar yaşanabilir” diye konuştu.

Büyük sıçrama olmaz

İktidarın değişmesi veya mevcut iktidarın devam etmesi halinde dövizde dalgalanma olup olmayacağına ilişkin öngörülerini açıklayan Toptaş, “İktidarın değişmesi halinde piyasalara biraz güven gelebilir, dışarının ilgisi biraz artabilir. Ancak kış geçtiği için enerji maliyetlerimiz düşüyor. Turizm gelirlerimiz başlıyor. Turizm sezonu da açılabileceği için dövizde çok büyük bir sıçrama olmayabilir. Aynı durum Erdoğan’ın iktidara gelmesi için de söz konusu… Şu anda yavaş yavaş yine turizm gelirlerinin başlamasını bekliyoruz. O nedenle dövizde çok büyük bir problem olmasını beklemiyorum. O nedenle, dikkat edilirse ve önemli bir şok yaşanmazsa dövizde çok büyük bir hareket olmayacaktır. Düşmesini beklemiyorum. Bu şartlar altında seçimden sonra 20’nin üzerine çıkar, ekim kasım aylarına kadar da belki 25 TL olur olmaz diye düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.

Problem çıkabilir

Ekonomist Toptaş, Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanması halinde oluşması muhtemel ekonomik tabloya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bizim anladığımız anlamda politika araçlarını kullanmadığı için bizim beklentimiz her an bir problem çıkabileceği yönünde… Çünkü bu politikalar yanlış. Yani faizin bu kadar aşağıda olması yanlış. Dış borçlarda bu kadar yüksek faizlerle borçlanmamız yanlış. Bunun bir yerde sistemi tıkayabileceği ve çok ciddi şok yaratabileceği, ekonominin durma noktasına gelebileceği şüphesini hep taşıyoruz. Ama bugüne kadar bunu bir şekilde getirdiler. Onu da gözden kaçırmamak lazım. Ekonomi yönetimi özellikle Aralık 2021’den ters bir yola girdi ve o zamandan bu yana bu ters yolda geldiler. Ama bu ne kadar dayanır, nereye varır şey yapamıyoruz, kestiremiyoruz. Bir de şeffaflık olmadığı için geri planda nelerin, hangi araçların kullanıldığını bilemiyoruz ama görünen araçlar; sürekli müdahale ederek kapatma şeklinde sorunların üstünü kapatma şeklinde… Sürekli talimatlarla, müdahalelerle döviz kullanımını kısıtlayarak bu işi götürmeye çalışıyorlar. Özellikle bankaların, şahısların dövize erişimleri azaltılıyor.”

Yabancı sermaye ne yapar?

‘Seçim sonuçları yabancı sermayenin Türkiye’ye yaklaşımını nasıl etkiler?’ sorusunu da yanıtlayan Toptaş, “Kılıçdaroğlu seçimi kazandığını varsayalım, yabancı sermayede bir eğilim doğacaktır ama bir süre burada işin nasıl yürüdüğünü görmek isteyip bekleyeceklerdir. Bu süreç için uğraşmak gerekecektir. Bu sistemin işlediğini görmek isteyeceklerdir ve o da bir ikna süreci olacaktır. Erdoğan’ın seçimi kazandığı varsayalım, mevcut politikalarla devam ederse yabancı sermayenin bu şartlarda Türkiye gelmesinin mümkün olabileceğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

gizem-1Gizem TABAN

Muhabir/ POLİTİKA haberleri/ izgazete.net

Editör: Duygu Kaya