VavaCars'ın VavaAI Fiyat Endeksi verilerine dayanarak hazırladığı "2026 Yılı İlk Yarı İkinci El Araç Pazarı Raporu", ikinci el otomobil pazarının yılın ilk altı ayında ekonomik dalgalanmalara rağmen güçlü seyrini koruduğunu ortaya koydu. Jeopolitik gelişmeler, döviz kurlarındaki hareketlilik ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkisiyle sıfır araç pazarı daralırken, ikinci el otomobil satışları sınırlı bir düşüşle istikrarını sürdürdü.
İKİNCİ EL SATIŞLARI 3,45 MİLYONA ULAŞTI
Rapora göre yılın ilk yarısında ikinci el araç satışları 3 milyon 450 bin adede ulaştı. Satışların en yoğun gerçekleştiği ay ise haziran oldu.
Aynı dönemde sıfır otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 gerilerken, ikinci el satışlarındaki düşüş yalnızca yüzde 0,7 seviyesinde kaldı. Böylece satılan her bir sıfır araca karşılık el değiştiren ikinci el araç sayısı 6,92'den 7,66'ya yükseldi.
FİYATLAR ENFLASYONUN GERİSİNDE KALDI
2026'nın ilk altı ayında enflasyon yüzde 17,7, dolar kuru yüzde 8,7 ve Euro yüzde 5,6 yükselirken, ikinci el araç fiyatlarındaki artış yüzde 5 ile sınırlı kaldı. Böylece ikinci el otomobil fiyatları, enflasyonun altında artış gösterdi.
RENAULT LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ
Tüketicilerin tercihi yine bütçe dostu ve kompakt modellerden yana oldu. B ve C segmenti araçların toplam pazardaki payı yüzde 80'den yüzde 81,4'e yükseldi. Bu segmentlerdeki satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artış gösterdi.
Marka sıralamasında ise zirve değişmedi. Yaklaşık 577 bin adetlik satışa ulaşan Renault liderliğini korurken, Fiat ikinci, Volkswagen ise üçüncü sırada yer aldı.
ELEKTRİKLİ VE HİBRİT ARAÇLARIN PAYI ARTTI
Rapora göre elektrikli ve hibrit otomobillere olan ilgi artmayı sürdürdü. Bu araçların satışları yüzde 2,1 yükselirken, sıfır otomobil pazarındaki payları yüzde 43,5'ten yüzde 49,4'e çıkarak toplam pazarın neredeyse yarısını oluşturdu.
İKİNCİ YARIDA KAMPANYA HAREKETLİLİĞİ BEKLENİYOR
VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, pazarın dalgalı koşullara rağmen satış hacmini koruyarak rüştünü ispatladığını vurguladı. Son iki yılın istatistiklerinin ikinci el pazarının yılın ikinci yarısında daha yüksek performans gösterdiğine işaret ettiğini belirten Gözelekli, sıfır araç pazarındaki daralma nedeniyle markaların yılın geri kalanında agresif kampanyalar düzenlemesinin beklendiğini, bunun da otomotiv sektöründeki hareketliliği artıracağını ifade etti.




