İzmir Atatürk Lisesi (İAL) öğrencilerinin velileri, 4 yıllık görev sürelerini doldurmalarının ardından İAL’ye yeniden atanmayan 50’nin üzerinde öğretmenin yeniden atamasının gerçekleştirilmesi için imza topladı. Konak YKM önünden başlattıkları yürüyüşü İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde sonlandıran veliler, topladıkları 7 bin imzayı Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti. Veliler ayrıca, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir de basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eğitim sendikaları da destek verdi.

Alandaki veliler adına basın açıklamasını okuyan Veli Mahir Dinç, “Biz veliler olarak bu atamaların yalnızca teknik bir düzenleme olmadığını, okulumuzun uzun yıllara dayanan eğitim kültürünü zedeleyici bir nitelik taşıdığını düşünüyoruz. Okulumuzun başarısının ve kimliğinin temelinde yer alan eğitim bütünlüğünün zarar görmesinden kaygı duyuyoruz” diye konuştu.

Dinç açıklamasının devamında, öğretmenlerin yeniden atanmasını talep ettiklerini belirterek, “Bizler, eğitimin siyasi amaçlarla değil; adalet, bilim ve çocuklarımızın yüksek yararı temel alınarak yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu inançla, çocuklarımızın geleceği için sesimizi yükseltiyor, 'Öğretmenime dokunma' diyoruz” dedi.

Çeşme’de sezon öncesi hazırlıklar devam ediyor Çeşme’de sezon öncesi hazırlıklar devam ediyor

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ise alanda yaptığı açıklamada, “Öğrencilerin alıştıkları öğretmenlerden bir proje adı altında uydurdukları bir şeyle birbirlerinden ayrılmalarına karşı çıkıyoruz. Bunu, Atatürk Lisesi'nin köklü bir mirasına yapılan bir saldırı olarak görüyoruz. Tabi sadece Atatürk Lisesi'ne değil, İzmir'in birçok değerli kurumuna yapılan bir saldırı. O yüzden öğrencilerimizin ve velilerimizin söylediği gibi öğretmenlere dokunulmamasını, öğretmenlerinin yerlerinde kalmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Görev verilmeyen öğretmenler kadronun 3’te 2’sini oluşturuyor”

Dinç, yeniden atanmayan öğretmenlerin, okulun öğretmen kadrosunun 3’te 2’sini oluşturduğunu açıklayarak, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın 8 Nisan’da açıkladığı proje okullarına öğretmen atamalarının şeffaflık ve liyakat ilkelerinden uzak yapıldığını büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Çocuklarımızın eğitim aldığı İzmir Atatürk Lisesi'nde yıllardır görev yapan 50 öğretmene tekrar görev verilmemiş ve bu öğretmenler norm fazlası durumuna düşürülmüştür. Bu sayı, okulun öğretmen kadrosunun üçte ikisini oluşturmaktadır” diye konuştu.

“Hukuksuz uygulamalara karşı çıkıyoruz”

Dinç açıklamasını, “Çocuklarımızın nitelikli, süreklilik taşıyan ve çağdaş değerlere dayalı bir eğitim alma hakkını savunuyoruz. Bu nedenle yalnızca İzmir Atatürk Lisesi’nde değil, tüm proje okullarında benzer şekilde yaşanan hukuksuz uygulamalara karşı çıkıyor, bu atamaların iptal edilmesini ve gelecekteki tüm atamaların açık kriterlerle, liyakat ve şeffaflık esaslarına uygun biçimde yapılmasını talep ediyoruz” ifadeleriyle noktaladı.

“Hem lise hem üniversite öğrencilerimiz demokrasi dersi veriyor”

Aslanoğlu açıklamasının devamında hem lise hem de üniversite öğrencilerinin hakları için alanda direndiğini ve onlarla gurur duyduklarını söyleyerek, "İzmir'in en önemli değerlerinden birisi. Bundan 33 yıl önce bu liseden mezun olmuş biri olarak bu haksız hukuksuz duruma karşı çıkıyorum. Bu durumu Atatürk Lisesi’nin köklü mirasına, sadece Atatürk Lisesi de değil İzmir'in birçok kurumuna yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. Öğretmenlerimizin öğrencilerinin yanında kalmalarını diliyoruz. Hem lise öğrencilerimiz hem üniversite öğrencilerimiz hem de üniversitelerinden mezun olmuş öğrencilerimiz her birimize bir demokrasi dersi veriyorlar. Bu ülkeye sahip çıktıklarını, bu ülkeyi bırakmadıklarını, bu ülkenin geleceğinin onlar olduğunu ve büyüklere de bir ders vererek herkesin ülkesine ve demokrasisine sahip çıkması gerektiğini söylüyorum. Müthiş gurur duyuyoruz onlarla” dedi.

Muhabir: BATUHAN KAYA